Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00
Längdåkning i Alperna

Längdåkning i Alperna

Sarah Auernigg - måndag d. 26. oktober 2015

Zell am See / Kaprun

Bor ni på Hotel Pinzgauerhof har ni ett bra utgångsläge för längdåkning. Ca 1 km från hotellet finns 2 fina spår på 3-4 km var. Ett av spåren är även upplyst kvällstid.

Vill ni få ytterligare möjligheter kan ni hoppa på bussen mot Kaprun. Här finns flera olika spår som alla utgår från längdåkningscentrum (mittemot liften i Kaprun, busshållplats Schaufelberg). Spåren är mellan 2-6 km och det finns även några som är upplysta kvällstid. Totalt finns det ca 15 km spår, mestadels lätta. Här kan du åka under hela säsongen då det finns snökanoner.

Är det gott om snö i byarna finns det en fantastisk tur som sträcker sig från Zell am See till Krimml. ”Pinzga-loipe” är hela 200 km lång och du åker längs med Salzachån som tar dig igenom flera byar. På hemvägen kan du ta lokaltåget om du inte orkar, det går samma sträcka.

Vill du åka på lite höge höjder finns det fina spår uppe på båda bergen. På Schmittenhöhe finns det ett 2 km långt spår. För att komma dit tar du CityXPress-liften upp från centrum. På Kitzsteinhorn finns det 3 km spår på 2900 m.ö.h. För längdåkning uppe på Schmittenhöhe och Kitzsteinhorn krävs liftkort.

Obertauern

Obertauern är ett riktigt bra resmål för längdåkning. Byn är snösäker på 1600 m.ö.h. och det finns även snökanoner.  Spåren är lättillgängliga och du kan stiga på precis vid liften i byn. Det finns flera spår med olika längder. De flesta utgår från Gamsleiten-liften och det finns spår för alla svårighetsgrader.  Det är gratis att använda längdspåren. Prova t.ex. Weltcuploipe, ett 10 km långt medelsvårt spår som startar vid botten av Gamsleiten-liften eller Hundsfeldloipe som är ca 6 km långt och bjuder på riktigt vacker natur.

Schladming

Direkt i byn i Schladming finns inga spår men tar man sig med skidbuss en bit finns det mängder med riktigt fina spår. I Ramsau am Dachstein finns det sammanlagt 220 km spår på 1100 m.ö.h. till 2700 m.ö.h. På denna ort har VM körts och här tränar ofta världsstjärnorna. Inne på längdåkningsstadion finns spår med belysning och snökanoner. Här har det även öppnats en park som erbjuder mycket kul träning. På Nordic X-Park kan du träna längd mellan t.ex. slalomkäppar och små hopp, perfekt för barnfamiljer. I Ramsau krävs liftkort för längdåkning och det kostar ca 11 Euro för 1 dag. Bussen från Planai till Ramsau tar ca 30 min.

Det finns även fina spår i bydelen Rohrmoos Untertal och Obertal. Till Obertal går det dessvärre inga bussar men till Untertal kan du ta bussen från Planai, det tar ca 40 min (busshållplatsen heter Janerbrücke). Här finns fina spår, både lite längre och kortare. Här åker du gratis, det inte finns ingen belysning i spåren.

Saalbach

Vill man åka längdskidor under sin vistelse i Saalbach så ska man bege sig bort mot Hinterglemm. Enklast är att ta skidbussen från Schattberg X-press i Saalbach mot Hinterglemm. Här finner man ett kortare spår på ungefär 2 km uppe på berget. Ta liften Reiterkogelbahn upp och hoppa direkt på spåret som klättrar upp till botten av Rosswaldbahn. Här krävs det liftkort.

Vill man åka ett längre spår ska man också åka till Hinterglemm, närmare bestämt i närheten av tennishallen. Här går ett 10 km långt spår hela vägen längst in i dalen till Lengau, där man hittar den omtalade hängbron Baumzipfel. Alldeles intill ligger den undangömda restaurangen Lindlingalm som är värt ett besök innan turen går hemåt igen.

Bad Gastein

I byn Bad Gastein finns det inga längdspår, men det finns bra möjlighet vid de närliggande byarna endast en busstur bort. Bussarna utgår ifrån Mozartplatz eller i närheten av liften Stubnerkogelbahn. Det mest populära spåret ligger i Sportgastein och är ungefär 5km långt.

Tar man sig till Angertal finns även här ett bra spår som är ungefär 6-7km långt.

Wagrain

Wagrain är en alldeles utmärkt ort när det kommer till längdskidåkning. Man tar sig till de olika längdspåren genom att ta skidbussen från centrum, eller strax utanför Grafenberg Resort. Bussen tar ca 10-15 minuter oavsett vilket spår man vill åka till.

En populär tur är ”Jägarseeloipe” som går från Wagrain till Kleinarl. En väldig fin tur som är ca 6 km enkel väg, denna tur är inte så avancerad.
Är det någon som ligger i hårdträning inför Vasaloppet, eller kanske bara vill utmana sig själv så tar man bussen till den lilla byn Hof. Här hittar man en runda som kallas för ”Tauernloipe” och är imponerande 63 kilometer lång. Man kan antingen köra hela rundan som passerar Untertauern, eller bara åka en kortare bit till liften ”Die Rote 8er”.

Zauchensee

I Zauchensee bor man strax intill längdspåret som tar en ut ur dalen och hela vägen till Altenmarkt. Man utgår från sjön och börjar med att åka neråt i det 10 km långa spåret. Väl i Altenmarkt kan man stanna för en lunchpaus innan man tar spåret tillbaka. Observera att spåret hem går uppför, detta är ett mer krävande längdspår.

St. Anton

St Anton är mest känt för sin offpist, men det finns faktist bra längdåkning också. Loipe Stanzertal är t.ex. en 22 km lång runda som startar i Pettneu. Hit går det bra förbindelser med skidbussen. Loipe Verwall startar vid Hotel Mooserkreuz, ca 2 km från St. Anton centrum. Totalt finns det ca 40 km spår i och omkring St Anton.

Canazei/Campitello

Canazei och Campitello ligger i Val di Fassa som är en del av det kända längdåkningsloppet Marcialonga. Detta är en av de största längdtävlingarna och ingår i världscupen.

Man kan tyvärr inte åka hela Marcialonga normalt sett, då de befintliga spåren kompletteras under tävlingen för att hela sträckan ska kunna åkas. Man kan dock komma en bra bit på vägen relativt smidigt.

Startar man från Canazei så går spåret först mot Campitello och liften Col Rodella. Här kliver man sedan av spåret och går 50-100 meter vidare förbi liften där man hoppar på lokalspåret i Campitello som tar en vidare bort till Mazzin. Från Mazzin fortsätter man raka spåret vidare mot Pozza di Fassa. Här tar det stopp för att smidigt ta sig vidare i Marcialongasträckan, och man beger sig enklast tillbaka mot Canazei igen. Totala sträckan fram och tillbaka blir således ca 40 km.

Alba

Bor man i Alba så kan man antingen ta skidbussen till Canazei och prova på Marcialonga, eller bege sig upp för den gamla liften till lokalområdet Alba/Pozza. Här ligger det ett 2 km långt på 2000 meters höjd och bjuder på en fantastisk omgivning bland alptopparna. Strax intill ligger även en restaurang där man kan äta en välförtjänt lunch. Här behöver du liftkort för att kunna åka.

Livigno

I Livigno hittar man totalt 40 km längd uppdelat på olika rundor. Den längsta går genom hela byn och är på totalt 29 km. Det är väldigt enkelt att hoppa på spåren oavsett var man bor, de löper nämligen parallellt med hela byn. Höjden på byn gör även detta till ett av de mest snösäkra resmålen.

Är man ute i spåren ska man även passa på att besöka Livignos egna mejeri, Latteria di Livigno. Här serveras det mejeriprodukter från orten och de har även en restaurang.


Skrivet av Sarah Auernigg

031-16 59 00
LionAlpin