Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00
Nightrace i Schladming

Nightrace i Schladming

Rickard Rosgren - torsdag d. 30. januari 2014

Allting startade den 30 januari år 1997. Runt 27 000 entusiastiska skidfans samlades för den första världscupen i nattslalom i Schladming. Igår den 28 januari var det dags för den 17:e nattslalomen för herrar.

Den mest besökta av världscupens nattslalom

The Nightrace i Schladming är den mest besökta av världscupens nattslalom och ett av de största eventen i Österrike. Närmre 50 000 personer har tagit sig hit till Schladming för att göra tävlingen till en riktig folkfest. Stämningen var på topp redan dagen före då det först var startnummerdragning och sen live musik och massa håll igång som varade in på småtimmarna.

När man vaknade upp på själva tävlingsdagen var det redan mycket folk ute på gatorna. Små marknadsstånd hade satts upp längs vägen och kön till att köpa de sista biljetterna ringlade sig lång utanför biljettkiosken.

Jag och min kollega fick möjligheten att komma in på stadion och se tävlingen. I kön för att komma in väntade många spänt med flaggor både i handen och målade i ansiktet och humöret på topp. När man kommit igenom säkerhetskontrollen och in på stadion var det en ofantlig publik som mötte en och ännu fler var på väg in. Det var redan hög stämning och efterhand som fler kom in steg den i rasande takt.

Kl 17.45 var det tid för första åket. Redan som nr 3 var det tid för en svensk att åka, André Myhrer. Efter det följde det flera svenska skidåkare. Alla skidåkare mottogs av den jublande publiken, men såklart blev det ett snäpp högre när de österrikiska skidåkarna kom körandes ner längs pisten.

Andra åket startade kl. 20.45 och man kunde känna förväntan i luften. Stämningen steg successivt efterhand som slutet närmade sig. När det var de 5 sista kvar var det André Myhrers tur, han kör ur. Nästa efter det är österrikaren Marcel Hirscher och hela publiken i stadion blir helt galen. Han lägger sig på första plats och österrikarna är livliga utöver det vanliga. Tysken Felix Neureuther får en bra tid och lägger sig som 2:a innan det är dags för norrmannen. Henrik Kristoffersen gör ett bra åk och hamnar först. Alla österrikare hoppas nu på den sista åkaren, en österrikare. Han börjar riktigt snabbt och entusiasmen stiger radikalt, men bara några sekunder senare tystnar hela arenan när österrikaren kör ur.

Vilket gör att 19-åriga norska stjärnskottet Henrik Kristoffersen tar hem segern i OS-genrepet i herrarnas slalom.

Efter tävlingen strömmade publiken ut ur arenan och mot byn där festen redan var i full gång.

Night racet i Schladming var en upplevelse utöver det vanliga, både med den härliga atmosfären hos de passionerade skidfansen på arenan och sen vilken folkfest det blev i hela byn!

 


Lion Alpins försäljningschef Rickard Rosgren
Skrivet av Rickard Rosgren

031-16 59 00
LionAlpin