Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00

Frågor och svar om Covid-19 (FAQ)

Uppdatering 24.10.2021

Nedan kan du se en översikt över några av de vanligaste frågorna som vi får angående Covid-19. Om du inte hittar svaret på din fråga i översikten är du mycket välkommen att kontakta oss.

 

Kan jag avboka min skidresa?

Fram till 30/9 erbjuder vi öppet köp på samtliga resor. Därefter gäller 7 dagars öppet köp på samtliga resor fram till 67 dagar innan avresa.

Efter att öppet köp har gått ut kan du inte avboka din skidresa utan att förlora anmälningsavgiften. Du kan välja att lägga till vår nya Covid-19 Trygghetsförsäkring, tänk på att detta måste göras vid bokningstillfället eller senast 7 dagar efter bokning. Dessutom kan du teckna vår av- och ombokningsförsäkring.

Kan jag boka om min resa?

Fram till 60 dagar innan avresa kan du fritt boka om din skidresa till en annan ort eller annat boende under innevarande säsong om du har vår av-ombokningsförsäkring.

Krävs test för att få resa? Vad gäller om jag är vaccinerad?

Vaccinerade resenärer behöver ladda hem sitt covidbevis efter sin andra vaccinationsdos. Detta görs på www.covidbevis.se och det räcker att du har det tillgängligt i mobilen samt har ditt pass/nationella ID kort med dig. Så länge du är fullvaccinerad behövs inga tester för att resa. Österrike har dock per den 19/08/2021 uppdaterat sina inreseregler om det har gått mer än 360 dagar sedan du tog din andra dos vaccin. I det fallet behöver du antingen ha tagit ett PCR test (max 72 timmar innan avresa) eller ett antigentest (max 48 timmar innan avresa) innan avresa samt har ett reseintyg som stärker resultatet för att få komma in i landet. Detta gäller enbart för Österrike, det finns ännu inga sådana riktlinjer för Italien.

Österrike

För att få resa in i Österrike krävs en av följande:

 • Vaccinationsintyg (Covid-bevis) - 22 dagar efter första sprutan (detta intyg är giltigt i 90 dagar), har man fått dubbla doser av vaccinet gäller intyget i 360 dagar.
 • PCR test som är max 72 timmar gammalt eller ett antigentest (snabbtest) som är max 48 timmar gammalt. Barn under 12 år är undantagna detta krav.
 • Bevis för antikroppar från tidigare Covid-smitta, läkarintyg som är max 6 månader gammalt efter konstaterad smitta eller antikroppstest som är max 3 månader gammalt efter friskförklaring.

Det är gästens eget ansvar att se till så han/hon uppfyller ett av kraven ovan. Lion Alpin tar inget ansvar för att säkerställa att resenärer uppfyller inresekraven.

Regeringen har understrukit att man helt säkert kommer kunna åka på skidsemester till Österrike, framförallt de som är vaccinerade.

Följande villkor och regler gäller för kommande vinter i Österrike:

 • Utgångspunkten för alla regler är den existerande 3-stegs planen (se längst ner vad den innebär) som är baserad på antalet sjukhusinlagda (Nivå 1: nuvarande, Nivå 2: från 7 dagar efter att intensivvårdsinläggningen överskrider 15%, Nivå 3: Från 7 dagar efter att intensivvårdsinläggningen överskrider 20%)
 • För vaccinerade och tidigare smittade personer kommer det inte råda några restriktioner förutom krav på en FFP2 ansiktsmask i vissa områden som liftar, matbutiker, bensinstationer etc.. Det krävs intyg för att bevisa tidigare smitta.
 • Icke-vaccinerade personer kan förvänta sig restriktioner om landet når nivå 3.
 • Inom restaurang- och hotellbranschen gäller generellt 3-G regeln (vaccinerad, testad, tidigare smittad) samt användning av en FFP2 ansiktsmask. Observera att vissa hotell kan införa kraftigare restriktioner på egen hand, som t.ex krav på vaccination.
 • ”3-G” gäller också för att använda liften och det finns ingen kapacitetsbegränsning eller avståndskrav. Användning av FFP2 mask är obligatoriskt.
 • Afterski är baserat på reglerna för middagsservering och den följer 3-stegs planen som är baserad på antalet intensivvårdade som beskrivs här under.

Syftet med dessa regler är att möjliggöra en bekymmersfri och säker vintersemester. Mer detaljerad information finns på www.sichere-gastfreundschaft.at

Nivå 1
Vid en förväntad inläggning på upp till 200 intensivvårdsplatser:
3-G regeln: Vaccinerade, tidigare smittade samt antigen-test (både snabbtest och PCR test) gör det möjligt att åka skidor.

Nivå 2
7 dagar efter överskridande av 300 inlagda intensivvårdspatienter:
3-G regeln: Vaccinerade, tidigare smittade samt PCR-test gör det möjligt att åka skidor.

Nivå 3
7 dagar efter överskridande av 400 inlagda intensivvårdspatienter:
3-G regeln: Vaccinerade, tidigare smittade samt PCR-test gör det möjligt att åka skidor (samma som nivå 2)

Över Nivå 3
Här inträder kraftiga restriktioner för ICKE vaccinerade personer.

Italien

Italien har ännu inte presenterat sina coronaåtgärder för vintern. Men i dagsläget gäller att man är fullvaccinerad (vuxen) eller har ett negativtcoronatest (antigen max 48 timmar gammalt / PCR test max 72 timmar gammalt) för att få komma in i landet.

Vi kommer uppdatera här allt eftersom informationen publiceras av de italienska myndigheterna.

 

Läs UDs reserekommendationer här:

Österrike

Italien

Återbetalning av resa?

Om du har valt att lägga till vår Covid-19 Trygghetsförsäkring kan du få tillbaka dina pengar. Med denna försäkringen ställer vi inga frågor utan vi betalar helt enkelt tillbaka dina pengar förutom anmälningsavgiften och kostnaden för försäkringen. Läs mer om Covid-19 Trygghetsförsäkring här.

Vad händer om Utrikesdepartementet avråder från resor till området?

När Utrikesdepartementet avråder från icke-nödvändiga resor till ett land skickar vi inte ner några gäster och de gäster som är på plats transporterar vi hem så snart som möjligt. De gäster som inte kan åka på sin resa på grund av detta kommer vi återbetala samtliga pengar.

Kan jag känna mig trygg med hotellet när det gäller hygien, myndighetskrav och infektionsrisk?

Alla hotell i Österrike och Italien är endast öppna om de kan följa regelverket från sina nationella myndigheter.

Lion Alpins egna hotell kommer att vara öppna och vi följer de högsta kraven som ställts av de svenska och österrikiska myndigheterna.

 • Det kommer finnas handsprit vid alla dörröppningar
 • Middagen serveras i hotellrestaurangen med adekvat avstånd mellan borden
 • Alla ytor kommer vara kliniskt rena och desinficerade
 • Det kommer att vara ett hygienfokus som är helt i linje med myndigheternas rekommendationer.
 • Samtliga våra egna hotell har blivit Covid-19 certifierade då de uppfyller de strängaste rengöringskraven.
 • Vi kommer följa samtliga regler och riktlinjer från myndigheterna för att säkra en så trygg miljö som möjligt för våra gäster.

Är flygplanen/bussarna fullbokade?

Vi följer lagstiftningen som finns på området. Skulle det vara så att det endast får sitta gäster på vartannat säte så kommer vi följa den regeln. Om det inte finns några bestämmelser kommer vi flyga med fyllda flygplan. I dagsläget krävs munskydd på flyg och flygplats men vi vet ännu inte om det kommer gälla även i vinter. Vi kommer hålla våra gäster uppdaterade om vad som gäller för just deras resa.

Även bussarna kommer fyllas om det inte finns rekommendationer från myndigheter att inte göra det. Vi vet i dagsläget inte om det kommer råda krav på munskydd på bussarna.

Avbruten semester och hemresa?

Om du vill avbryta din semester och resa hem i förväg är det din egna reseförsäkring som ska täcka eventuella kostnader.

Kan jag hamna i karantän i det land jag är på skidsemester i?

Som utgångspunkt nej. Om det mot all förmodan skulle ske kommer vi göra allt vi kan för att processen skall bli så enkel som möjligt.

Finns det Afterski?

Vi vet i dagsläget inte exakt hur afterskin kommer bli i Alperna. Om smittspridningen fortsätter minska och vaccinationerna fortskrider så finns det goda chanser för mer eller mindre "vanlig" afterski. Om utvecklingen försämras kan det vara så att man måste sitta ner på bestämda bord under afterskin och att serveringen begränsas till borden. Vi kommer uppdatera när vi får konkret information om vad som kommer gälla.

Restauranger?

Vi vet i dagsläget inte hur det kommer se ut till vintern. Idag kan man gå på restaurang som vanligt i både Italien och Österrike om man är vaccinerad och förutsatt att utvecklingen inte försämras räknar vi med att det även kommer vara så i vinter. 

Finns det skidskola?

Skidskolan kommer att vara öppen och de kommer ha grupper på max 10 personer (som det ser ut just nu, men detta kan ändras). Alla skidlärare kommer att testas regelbundet. 

Liftar och gondoler?

Vi vet ännu inte vilka regler som gäller eller om munskydd kommer vara ett krav. Vi kommer uppdatera här så snart vi vet. 

Skidbussar?

Vi vet ännu inte om det kommer finnas krav på munskydd eller avstånd på bussarna. Vi uppdaterar när vi vet.

Kommer det serveras buffé på hotellet?

På Lion Alpins egna hotell kommer det inte serveras buffé (som det ser ut just nu, men detta kan ändras). På de hotell som kommer ha buffé kommer den serveras på ett säkert sätt.

Vad händer om jag blir sjuk på plats?

Det är samma restriktioner i Österrike/Italien som det är i Sverige. Så skulle det vara så att du får symptom nere på plats så ska du isolera dig och uppsöka läkare för att göra ett Corona-test.

Hur blir jag isolerad?

I första hand krävs det att man isolerar sig på sitt hotellrum/lägenhet. Hotellet kommer vara behjälpligt med mat och annat som kan behövas under isoleringen.

Vad händer med övriga familjen om jag misstänks ha Covid-19?

Om det krävs att sällskapet också isolerar sig är ännu inte bekräftat. Med stor sannolikhet får de genomgå ett covid-19 test och om det är negativt flyttas de till ett annat rum så att den som har covid-19 är ensamt isolerad. Denna isolering gäller fram tills man testar negativt.

Vilken sjukvård får jag som turist?

Beträffande vård så har man som EU-medborgare rätt till exakt samma vård som den inhemska befolkningen i det EU-land man befinner sig i. Detta får sjukhusen inte på något sätt göra några ändringar i. Så man har rätt till samma vård som man har i Sverige. Drabbas man av allvarligare symptom kan man bli flyttad till ett större sjukhus som har kapacitet att ta emot den drabbade personen.

Vem står för kostnaden?

Som EU medborgare är denna vård på dessa sjukhus mer eller mindre kostnadsfri, man betalar samma som lokalbefolkningen. Dock måste man ha med de blåa EU försäkringskortet som man får via Försäkringskassan. Övriga kostnader relaterat till sjukdom skall täckas av resenärens reseförsäkring. Så det är viktigt att ni ser över ert reseskydd innan ni ger er av på resan. Vi kommer hjälpa till så mycket vi kan på plats, men det är alltså resenärens reseförsäkring som i första hand skall täcka kostnader för förlängd vistelse och hemtransport vid sjukdom.

 

Informationen uppdateras löpande. Vi försöker informera så gott det går om situationen gällande covid-19. Besök gärna den här sidan för eventuella uppdateringar. Datumet för den senaste uppdateringen hittar du längst upp på sidan. 

Bästa skydd får du genom att vaccinera dig så se till att göra det i god tid innan resan.

 

 

Covid-19 Trygghetsförsäkring

Försäkringen som ger dig maximal säkerhet i den situation som världen befinner sig i idag. Med vår nya unika försäkring har du möjlighet att avboka eller omboka din skidresa upp till 31 dagar före avresan. Läs mer här.

Maximal semester, minimal planering

Vill du vara säker på att du och ditt resesällskap får en perfekt skidsemester? Låt oss sätta ihop ett skräddarsytt erbjudande som matchar dina önskemål och behov - baserat på vår expertis.

I Lion Alpins reseutbud hittar du resor till: 

Wagrain
Schladming
Saalbach
Zauchensee
Zell am See
Bad Gastein
Obertauern
Livigno
Canazei
Alba
Campitello

 

Jag vill ha ett förslag på skidresa

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom 24 timmar.

031-16 59 00
LionAlpin