Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00

   

Guide - Så väljer du rätt skidlängd

Visste du att rätt längd på skidor ger dig bekvämare åkning? För att hjälpa dig att få till bra balans i backarna har vi satt ihop en guide om skidlängd. Läs vidare så berättar vi mer om vilken längd som passar på slalomskidor, twintip-skidor och carvingskidor.

Längd på alpinskidor

Sedan carvingskidan blev populär på 90-talet har tumregeln för längd på skidor förändrats. Nu brukar man säga att en nybörjare ska välja skidor som når upp till någonstans mellan bröstkorgen och hakan. För en mer van skidåkare ska skidan nå upp till näsan, enligt tumregeln. Men det beror på vad du vill använda dem till.

En kort skida är generellt lättare att svänga med än en längre. Men skidor med lite extra längd är mer stabila, särskilt i höga hastigheter. Så om du vill sick-sacka dig fram med snäva svängar i lite lägre fart är kortare skidor bättre. Om du däremot vill komma upp i så hög hastighet som möjligt är ökad skidlängd en fördel.

Hitta din skidlängd

Det är alltså en fördel att ha en bild av hur du vill åka innan du väljer skidlängd. Till exempel passar olika längd på slalomskidor, carvingskidor och twintip-skidor.

Men även om det finns annat att fundera på när du väljer längd på olika sorters alpina skidor, så är en faktor viktigare än andra. Nämligen hur mycket du väger. Om du utgår från vilken skidlängd som passar din vikt får du en ganska bra uppfattning om vad du ska titta efter. Sedan kan du justera utifrån din körstil och annat.

Här har vi satt ihop en enkel tabell för hur långa skidor som passar kvinnor utifrån vikt:

Längd på skidor

140–145 cm

150–155 cm

160–165 cm

170–175 cm

Vikt (kvinna)

55 kg

65 kg

80 kg

90 kg

Du som är man kan använda den här tabellen för att få en uppfattning om en vilken längd på skidor som passar din vikt:

Längd på skidor

155–160 cm

165–170 cm

ca. 180 cm

ca. 190 cm

Vikt (man)

65 kg

80 kg

90 kg

100 kg

Nu när du har en utgångspunkt att gå efter kan du finjustera enligt följande:

  • Några centimeter mindre: om du är nybörjare, kort i förhållande till din vikt eller vill göra snäva svängar i lägre hastighet.
  • Några centimeter till: om du är erfaren på skidor, lång i förhållande till din vikt eller vill göra större svängar i högre fart.

Vilken längd ska carvingskidor ha?

När du väljer längd på carvingskidor är kortare modeller en fördel i många lägen. De här skidorna är formade för att vara lättmanövrerade, och om de är kortare bidrar det ytterligare till snabb respons när du går in för en snabb sväng. Vill du hellre ha mer stabila carvingskidor kan du välja en modell med lite mer längd.

Skillnaden mellan twintip och vanliga skidor

De här skidorna passar för dig som gillar att göra hopp och trick i parken. Men hur väljer man längd på twintip-skidor? Det beror så klart på din personliga preferens. Men i de flesta fall är det bra om twintip-skidor har en längd som är ungefär två decimeter kortare än din egen. En kort skida ger som bekant bättre möjligheter till snabb manövrering.

Hur långa skidor passar offpist?

När du lämnar de pistade backarna är oftast alpinskidor med lite mer längd bra. De täcker en större yta vilket ger mer bärkraft på mjuk pudersnö. Generellt passar det bra om offpist-skidorna är lite längre än du själv.

Vi hoppas att du har lärt dig något nytt om att välja rätt längd på alpinskidor. Håller du på att planera en resa till Alperna? Kika på våra resmål för inspiration!

Vad ska man ha för slalomskidor?

Det beror väldigt mycket på hur du åker. Styvare och längre skidor är bra för längre och tyngre åkare som gillar att åka fort. Kortare och mjukare skidor är bättre för kortare och lättare åkare. Men detta är rätt grova generaliseringar, vi rekommenderar att du går till en kunnig skidbutik som kan hjälpa dig hitta rätt skidor.

Vilken längd på slalomskidor ska man ha?

När du väljer slalomskidor behöver du först bestämma om du gillar stora, svepande svängar i högre fart, eller om du föredrar kortare och snabbare svängar. Tänk super G jämfört med slalom. Kortare skidor = kortare svängar, längre skidor = längre svängar. Hur lång du är och vad du väger spelar stor roll för längden på dina skidor. En längre och tyngre person bör ha längre skidor än en som är kort och lätt.

Hur ofta ska man valla slalomskidor?

Du bör valla skidorna efter varje veckas åkning för att hålla belaget i optimal form. De går inte sönder om du väntar 2 veckor, men du kommer känna skillnad på glidet.

Hur långa skidor ska man ha om man är 160 cm?

Om du är 160cm lång och gillar att åka fort med långa skärande svängar bör du ha ett par skidor som är ungefär lika låna som dig, 155-160cm. Gillar du istället kortare, snabbare svängar bör du ha kortare skidor, mellan 145-150cm.

Vad är en Carvingskida?

En carvingskida har en timglasform vilket gör att skidan böjer sig i en halvcirkel när du lägger tryck på och böjer den mot snön. Det medför att skidan svänger av sig själv, bara den har tillräckligt mycket tryck på sig. Med carvingskidor kan man alltså åka på skärande sväng hela tiden utan att sladda.

Hur långa skidor ska man ha dam?

Skidor anpassas efter längd och då damer generellt är kortare än män bör således deras skidor även vara kortare än skidor till män. Längden på skidan beror på hur lång skidåkaren är. Men som generell tumregel kan man säga att 10-15cm under sin egen längd är en bra riktlinje för medelgoda till goda åkare, och från ca. 7 cm under sin längd hela vägen upp till sin egen längd är lämpligt för riktigt duktiga åkare som åker fort.

Vad händer om man har för långa skidor?

De blir lite svårare att svänga med och kräver mer teknik från skidåkaren. Långa skidor är bra för hög fart men om man gillar korta svängar så kan långa skidor bli lite mer krävande. Har du lite för långa skidor är det ingen större fara, du kommer med största sannolikhet vänja dig vid längden. Men är de allt för långa kommer du ha roligare om du byter till ett par kortare.

Vad är det för skillnad på dam och herr skidor?

Herrskidor är generellt lite styvare och tyngre än damskidor då män väger mer. Damskidor är lättare och mjukare vilket gör att det ofta är lättare att inleda en sväng med dessa skidor, dock är de mindre fartstabila. Men kvinnor som är från medel och uppåt i åkteknik kan lika gärna åka på herrskidor så länge längden är rätt.

Varför Damskidor?

Damskidor är lättare och mjukare vilket gör dem snällare att åka på för någon som inte väger så mycket. Många skidor kräver en viss tyngd för att kunna prestera optimalt, damskidor är anpassade för att inte kräva samma tyngd.

När är det billigast att köpa skidor?

När säsongen börjar närma sig sitt slut, eller strax efter att den är slut. Så från slutet av mars och framåt kan du göra riktigt bra fynd!

Vad ska man tänka på när man köper begagnade skidor?

Det är viktigt att du ser över skidorna ordentligt så att där inte är några skador. Mindre slitage i belaget är inga problem att laga, men var observant om skadan är djup och går hela vägen ner till metallen. Var även uppmärksam på om det finns skador i belaget nära stålkanterna, dessa kan vara svåra att laga. Se över så att skidan flexar ordentligt när du böjer den och gå över alla metallkanter så du ser att de inte har lagats eller någon del har slitits bort. Du får acceptera att ovansidan är lite repig, men om den är väldigt skadad bör du granska resten av skidan lite extra nogrant då det tyder på att den har körts väldigt mycket.

Vad ska man köpa för skidor?

Det beror på hur duktig du är samt hur du gillar att åka. Duktiga skidåkare som gillar att åka fort vill generellt ha lite styvare och längre skidor. Är man nybörjare eller föredrar snabba korta svängar så är mjukare och kortare skidor att föredra. Du kan även välja mellan pistskidor, allmountainskidor och puderskidor. Om du enbart skall åka pist så bör du köpa just pistskidor, men gillar du även att åka offpist så kan ett par allmountainskidor vara bra. Åker du väldigt mycket och oftast åker i lössnö så är ett par rena puderskidor riktigt bra och roligt att ha.

Hur långa alpina skidor ska man ha?

Som tumregel bör ett par skidor nå dig ungefär till hakan. Är du en tyngre åkare som gillar fart kan de vara nästan lika långa som dig själv. Generellt är kortare skidor mer lättmanövrerade och mer svängvänliga medan längre skidor ger mer fartstabilitet.

Hur länge håller ett par slalomskidor?

Om du tar väl hand om dina slalomskidor och vallar dem efter varje vecka, tar hand om kanterna och förvarar dem torrt när de inte används så håller de väldigt länge. Du kan utan problem ha ett par skidor i 10 år eller mer. Du kommer antagligen vilja byta till ett par nya för att prova något nytt långt innan du har slitit ut dina skidor.

Vilka skidor är lättast att åka med?

Kortare skidor är generellt mer förlåtande och mer lättmanövrerade. De gör det enklare att inleda en sväng samtidigt som de inte är så klumpiga på fötterna.

Läs merMinimera
031-16 59 00
LionAlpin