Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00

   

Guide: Så väljer du rätt skidlängd

Visste du att rätt längd på skidor ger dig bekvämare åkning? För att hjälpa dig att få till bra balans i backarna har vi satt ihop en guide om skidlängd. Läs vidare så berättar vi mer om vilken längd som passar på slalomskidor, twintip-skidor och carvingskidor.

Längd på alpinskidor

Sedan carvingskidan blev populär på 90-talet har tumregeln för längd på skidor förändrats. Nu brukar man säga att en nybörjare ska välja skidor som når upp till någonstans mellan bröstkorgen och hakan. För en mer van skidåkare ska skidan nå upp till näsan, enligt tumregeln. Men det beror på vad du vill använda dem till.

En kort skida är generellt lättare att svänga med än en längre. Men skidor med lite extra längd är mer stabila, särskilt i höga hastigheter. Så om du vill sick-sacka dig fram med snäva svängar i lite lägre fart är kortare skidor bättre. Om du däremot vill komma upp i så hög hastighet som möjligt är ökad skidlängd en fördel.

Hitta din skidlängd

Det är alltså en fördel att ha en bild av hur du vill åka innan du väljer skidlängd. Till exempel passar olika längd på slalomskidor, carvingskidor och twintip-skidor.

Men även om det finns annat att fundera på när du väljer längd på olika sorters alpina skidor, så är en faktor viktigare än andra. Nämligen hur mycket du väger. Om du utgår från vilken skidlängd som passar din vikt får du en ganska bra uppfattning om vad du ska titta efter. Sedan kan du justera utifrån din körstil och annat.

Här har vi satt ihop en enkel tabell för hur långa skidor som passar kvinnor utifrån vikt:

Längd på skidor

140–145 cm

150–155 cm

160–165 cm

170–175 cm

Vikt (kvinna)

55 kg

65 kg

80 kg

90 kg

Du som är man kan använda den här tabellen för att få en uppfattning om en vilken längd på skidor som passar din vikt:

Längd på skidor

155–160 cm

165–170 cm

ca. 180 cm

ca. 190 cm

Vikt (man)

65 kg

80 kg

90 kg

100 kg

Nu när du har en utgångspunkt att gå efter kan du finjustera enligt följande:

  • Några centimeter mindre: om du är nybörjare, kort i förhållande till din vikt eller vill göra snäva svängar i lägre hastighet.
  • Några centimeter till: om du är erfaren på skidor, lång i förhållande till din vikt eller vill göra större svängar i högre fart.

Vilken längd ska carvingskidor ha?

När du väljer längd på carvingskidor är kortare modeller en fördel i många lägen. De här skidorna är formade för att vara lättmanövrerade, och om de är kortare bidrar det ytterligare till snabb respons när du går in för en snabb sväng. Vill du hellre ha mer stabila carvingskidor kan du välja en modell med lite mer längd.

Skillnaden mellan rocker-snowboard och camber

De här skidorna passar för dig som gillar att göra hopp och trick i parken. Men hur väljer man längd på twintip-skidor? Det beror så klart på din personliga preferens. Men i de flesta fall är det bra om twintip-skidor har en längd som är ungefär två decimeter kortare än din egen. En kort skida ger som bekant bättre möjligheter till snabb manövrering.

Hur långa skidor passar offpist?

När du lämnar de pistade backarna är oftast alpinskidor med lite mer längd bra. De täcker en större yta vilket ger mer bärkraft på mjuk pudersnö. Generellt passar det bra om offpist-skidorna är lite längre än du själv.

Vi hoppas att du har lärt dig något nytt om att välja rätt längd på alpinskidor. Håller du på att planera en resa till Alperna? Kika på våra resmål för inspiration!

031-16 59 00
LionAlpin