Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00
Snowboardåkare

   

Guide: Så köper du rätt snowboard

I Alperna finns många möjligheter att susa fram i backar och offpist. Men, att köpa en snowboard är inte så enkelt. Därför vill vi göra det enklare för dig. Läs vår guide för att ta reda på vad en rocker-snowboard är, hur du väljer rätt längd och mycket mer.

Vilken sorts snowboard ska jag köpa?

För att köpa en riktigt bra snowboard är det bra att veta vad du har tänkt använda den till. Om utgår från det när du väljer bräda blir åkningen extra rolig och lätt. Men, du kan använda alla sorters snowboardar för att testa olika sorters åkning.

Det finns många sorters snowboardar på marknaden idag. I den här listan ingår de vanligaste.

  • All mountain, det mångsidiga valet för dig som vill testa lite av varje. De här snowboardarna är gjorda för att kunna användas till det mesta, oavsett snö och terräng. All mountain är kanske den mest köpta snowboard-sorten, just i och med mångsidigheten.

  • Freestyle, för dig som mest vill köra i parken. I allmänhet är freestyle-brädor lite kortare, med fram- och baksida som ser likadana ut. Det passar bra för att göra trick och hopp.

  • Freeride, för offpist och varierad terräng. De här brädorna är oftast hårdare och längre än till exempel freestyle. Utformningen går ut på att de ska röra sig så bra som möjligt framåt.

  • Puder, för dig som älskar pudersnö. Pudersnowboardar är gjorda för offpist-åkning, men är lite annorlunda utformade än freeride. Med bredare nos och smalare svans, och bindningar längre bak, får du bättre körning på djup pudersnö. Den här sortens snowboard har ofta rocker-profil, för att förbättra bärighet och kontroll i det svåra underlaget.

Så väljer du snowboard i rätt längd

Så, nu har du ett hum om vilken sort du vill ha. Men hur lång ska en snowboard vara då? Det beror på! En längre snowboard ger mer stabilitet och hastighet, vilket passar all mountain, freeride och powder. Men med en kortare freestyle-bräda är det lättare att manövrera i park.

Valet av längd är egentligen väldigt personligt. I bästa fall kan du mäta en bräda du har testat tidigare och trivts med. Men vi kommer ge dig siffror att använda som riktmärken för att välja en snowboard i rätt längd. Ställ brädan på högkant och jämför längden med din egen.

  • Blandad åkning (allround med något hopp och lite offpist då och då): cirka 15–20 centimeter kortare än du (ungefär till hakan).

  • Freestyle: cirka 20–30 centimeter kortare än du (någonstans under hakan).

  • Offpist (inte park): 10–15 centimeter kortare än du (ungefär till näsan).

Vad gäller längd på snowboard till barn kan du fundera på hur långt barnet är i förhållande till sin vikt. Om barnet är längre och väger mindre än genomsnittet för åldersgruppen passar kortare brädor i regel bättre. För barn som är relativt korta och stora passar en lite längre bräda.

Att hitta snowboard i rätt storlek på bredden

Snowboarden ska vara så bred att snowboardskorna sticker ut lite över kanten vid tå och häl, eftersom det hjälper dig att styra. Men tå och häl ska inte sticka ut så mycket att de tar emot i snön när du carvar, eftersom det kan få dig att ramla.

Din snowboard har rätt storlek om skon sticker ut mellan en och två centimeter på båda sidor. Så för att välja bredd på snowboard, utgå från din skostorlek och hur du står på brädan (vilken ”stance” du har).

Skillnaden mellan rocker-snowboard och camber

Camber och rocker är vanliga profiler på snowboardar. Med profil menas böjningen brädan har om du tittar på den i profil (där den i princip ser ut som en linje).

  • Camberbräda. När ingen står på den rör den marken vid nos och svans. När den används fördelas kroppsvikten jämnt över snowboarden, för ett stabilt grepp.

  • Rocker-snowboard. Ser ut som en banan i profil, alltså går svans och nos upp. Brädan har bättre flyt i pudersnö och är lättare att svänga.


Vi hoppas att vår snowboard-guide har hjälpt dig i din jakt på den perfekta brädan. Hör gärna av dig om du vill ha mer tips inför din resa till Alperna med oss på Lion Alpin.

031-16 59 00
LionAlpin