Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00
Skidåkning Alperna

 

 

Vågar jag boka en skidresa i vinter?

Uppdaterad 24.10.2021

Vaccinationstakten i Sverige och övriga Europa är fortsatt hög och i både Österrike samt Italien har en hög andel av befolkningen fått två sprutor vaccin. Det syns tydligt på minskat antal patienter på IVA och väldigt få som omkommer i Covid-19. Europa är onekligen på väg mot ljusare tider och vi ser hoppfullt på framtiden.

Vi räknar i dagsläget med att kunna genomföra samtliga resor under vinter 2021/2022. Vi rekommenderar dock samtliga resenärer att i god tid vaccinera sig med dubbla doser och ladda ned sitt covidbevis som de kan visa upp på resan. Vi vet inte idag hur situationen kommer se ut för de som inte är vaccinerade, men vi misstänker att det minst kommer krävas ett negativt covid-19 test för att få resa.

Här kan du läsa våra vanligaste frågor om Covid-19 och resor till Alperna.

Vi är i kontinuerlig kontakt med lokala myndigheter i Italien och Österrike för att hålla oss uppdaterade kring eventuella riktlinjer som kommer gälla under kommande vintern. Samtliga skidorter arbetar på planer för att kunna ha öppet mer eller mindre som vanligt, dock kan vissa begränsningar för att minska risken för smittspridning finnas.

Österrike

För att få resa in i Österrike krävs en av följande:

 • Vaccinationsintyg (Covid-bevis) - 22 dagar efter första sprutan (detta intyg är giltigt i 90 dagar), har man fått dubbla doser av vaccinet gäller intyget i 360 dagar.
 • PCR test som är max 72 timmar gammalt eller ett antigentest (snabbtest) som är max 48 timmar gammalt. Barn under 12 år är undantagna detta krav.
 • Bevis för antikroppar från tidigare Covid-smitta, läkarintyg som är max 6 månader gammalt efter konstaterad smitta eller antikroppstest som är max 3 månader gammalt efter friskförklaring.

Det är gästens eget ansvar att se till så han/hon uppfyller ett av kraven ovan. Lion Alpin tar inget ansvar för att säkerställa att resenärer uppfyller inresekraven.

Den österrikiska regeringen har understrukit att man helt säkert kommer kunna åka på skidsemester till Österrike, framförallt de som är vaccinerade, och har tagit fram nedanstående smittskyddsåtgärder.

Följande villkor och regler gäller för vintern 2021/2022 i Österrike:

 • Utgångspunkten för alla regler är den existerande 3-stegs planen (se längst ner vad den innebär) som är baserad på antalet sjukhusinlagda (Nivå 1: nuvarande, Nivå 2: från 7 dagar efter att intensivvårdsinläggningen överskrider 15%, Nivå 3: Från 7 dagar efter att intensivvårdsinläggningen överskrider 20%)
 • För vaccinerade och tidigare smittade personer kommer det inte råda några restriktioner förutom krav på en FFP2 ansiktsmask i vissa områden som liftar, matbutiker, bensinstationer etc.. Det krävs intyg för att bevisa tidigare smitta.
 • Icke-vaccinerade personer kan förvänta sig restriktioner om landet når nivå 3.
 • Inom restaurang- och hotellbranschen gäller generellt 3-G regeln (vaccinerad, testad, tidigare smittad) samt användning av en FFP2 ansiktsmask. Observera att vissa hotell kan införa kraftigare restriktioner på egen hand, som t.ex krav på vaccination.
 • ”3-G” gäller också för att använda liften och det finns ingen kapacitetsbegränsning eller avståndskrav. Användning av FFP2 mask är obligatoriskt.
 • Afterski är baserat på reglerna för middagsservering och den följer 3-stegs planen som är baserad på antalet intensivvårdade som beskrivs här under.

Syftet med dessa regler är att möjliggöra en bekymmersfri och säker vintersemester. Mer detaljerad information finns på www.sichere-gastfreundschaft.at

Nivå 1
Vid en förväntad inläggning på upp till 200 intensivvårdsplatser:
3-G regeln: Vaccinerade, tidigare smittade samt antigen-test (både snabbtest och PCR test) gör det möjligt att åka skidor.

Nivå 2
7 dagar efter överskridande av 300 inlagda intensivvårdspatienter:
3-G regeln: Vaccinerade, tidigare smittade samt PCR-test gör det möjligt att åka skidor.

Nivå 3
7 dagar efter överskridande av 400 inlagda intensivvårdspatienter:
3-G regeln: Vaccinerade, tidigare smittade samt PCR-test gör det möjligt att åka skidor (samma som nivå 2)

Över Nivå 3
Här inträder kraftiga restriktioner för ICKE vaccinerade personer.

 

Italien

Italien har ännu inte presenterat sina exakta riktlinjer för kommande vinter. Dock kommer det med största sannolikhet krävas att man är fullvaccinerad eller har ett antigentest (max 48 timmar gammalt) eller ett PCR test (max 72 timmar gammalt). Det kan även bli så att de bara låter fullvacinerade vuxna att resa in i landet. Vi uppdaterar löpande i takt med att informationen offentliggörs. 

Din trygghet är viktig för oss

På samtliga hotell som vi samarbetar med kommer man vidta alla möjliga säkerhetsåtgärder för att göra det så säkert som möjligt. Vi har haft en mycket positiv och konstruktiv dialog med alla våra samarbetspartners för att ta fram rutiner som minskar risken för smittspridning och säkrar våra gästers trygghet samtidigt som gästerna skall kunna njuta av sin semester så "normalt" som möjligt.

Vi har också en trygghetsförsäkring, för dig som vill ha maximal säkerhet i samband med att du bokar din skidsemester. Läs mer om den här.

 

På våra egna hotell vidtar vi följande åtgärder:

 • Extra städning under dagarna
 • Personalen utbildas i nya rutiner
 • Handspritstationer finns tillgängliga runtom på hotellet
 • Alla gäster får tilldelat ett eget bord under måltiderna. Menyer erbjuds enligt önskan
 • Pool och wellnessområden rengörs dagligen och antalet besökare begränsas
 • Vi följer samtliga lokala regler och restriktioner
 • Säker incheckningsprocess
 • Säkrar att personal samt gäster håller tryggt avstånd från varandra
 • Samtliga våra hotell har blivit Covid-19 certifierade

Reser du med buss gäller följande:

 • Grundlig rengöring före och efter resa
 • Löpande rengöring och desinficering av bussens in och utgångar
 • Samtliga resenärer ska sitta i samma färdriktning 
 • Det är ej tillåtet att dricka alkohol i bussen i Danmark
 • Bussen har god ventilation med frisk luft, luften återanvänds inte inne i bussen

Reser du med flyg gäller följande (per den 10/8/2021):

 • Munskydd ska användas i både flygplats och flygplan
 • Mellan varje flygning desinficeras och städas planet noggrant
 • När det är möjligt så placeras gästerna ut med avstånd mellan stolarna

Avrådan från resor till Alperna

Om situationen skulle utveckla sig så att Utrikesdepartementet väljer att avråda från resor till någon region kommer vi erbjuda samtliga drabbade gäster att antingen boka om sin resa eller få samtliga pengar återbetalda, precis som vi gjorde för de gäster som drabbades under vinter 2020 när UD införde sin avrådan från resor till först Italien och sedan resten av världen.

Vi ser ljust på framtiden och räknar med att genomföra alla våra resor till vintern. Vi kommer vidta alla tänkbara åtgärder för att hålla våra gäster och personal så säkra som möjligt samt minska risken för smittspridning. Det har varit en speciell och tuff tid för många och enligt oss finns det ingen bättre belöning än att få susa ner för vackra, krispigt snöklädda pister med solen i ansiktet och temperaturen strax under nollan.

Vi finns tillgängliga här för dig som är intresserad av en resa, eller som kanske har lite frågor om kommande vinter innan du vill fatta ditt beslut. Vi är med dig hela vägen!

 

Jag vill ha ett förslag på skidresa

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom 24 timmar.

031-16 59 00
LionAlpin