Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00
Skidåkning Alperna

 

 

Vågar jag boka en skidresa i vinter?

Uppdaterad 18.01.2022

Vi räknar i dagsläget med att kunna genomföra samtliga resor under vinter 2021/2022. Vi rekommenderar dock samtliga resenärer att i god tid vaccinera sig med tre doser och ladda ned sitt covidbevis i god tid som de kan visa upp på resan. Om man av medicinsk orsak inte kan vaccinera sig fungerar även ett negativt PCR test i samband med läkarintyg på engelska som styrker att man inte kan vaccinera sig.

Här kan du läsa våra vanligaste frågor om Covid-19 och resor till Alperna.

Vi är i kontinuerlig kontakt med lokala myndigheter i Italien och Österrike för att hålla oss uppdaterade kring eventuella riktlinjer som kommer gälla under kommande vintern. Samtliga skidorter arbetar på planer för att kunna ha öppet mer eller mindre som vanligt, dock kan vissa begränsningar för att minska risken för smittspridning finnas.

För dig som behöver boka ett covid-test innan avresa har vi två olika samarbetspartner som erbjuder detta till förmånligare pris. Läs mer här.

Österrike

Vuxna 15 - 99 år

2 doser + negativt PCR test

2 doser + Tillfrisknandeintyg från covidsmitta de senaste 90 dagarna (Intyg laddas ner här och fylls i av läkare)

3 doser (inget krav på test)

Ung 12 - 15

Holiday-Ninja-Pass (läs mer nedan)

Barn 6 - 12 år Munskydd
Små barn 0 - 6 år Ingen

Österrike är öppet för turister och skidåkare.

Samtliga resenärer över 12 år måste visa ett negativt PCR test som är max 72 timmar gammalt vid inresa i Österrike. Detta behöver visas vid incheckning på flyget och vid ombordstigning på bussen. Åker du buss eller kör själv till Österrike behöver barn 6-12 år ta ett negativt PCR-test eller antigentest för genomresa i Tyskland.

Du är undantagen denna regel om:

 • Du har tillfrisknat från Covid-19 de senaste 90 dagarna och har följande intyg ifyllt från läkare: INTYG
 • Du har fått 3 doser vaccin​

Från och med 1 februari 2022 krävs det en 3e dos vaccin om det har gått mer än 6 månader sedan dos 2 för att ditt covidbevis skall vara giltigt.

Svenskar är i dagsläget inte påverkade av den karantänsplikt som danskar för närvarande påverkas av i Österrike. Men du får inte övernatta i Danmark innan avresa för då räknas du som dansk resenär. Din resa via Kastrup måste vara som "transit". Du behöver kunna styrka att du rest till Kastrup samma dag som du flugit, till exempel genom en tågbiljett eller kvitto på broöverfart.

LIFTAR, RESTAURANGER OCH BARER
För att åka lift, äta på restaurang, besöka barer, går i butik eller vistas utomhus bland mycket folk ska du bära FFP2-munskydd (Barn 6-14 år kan bära ett vanligt munskydd). Dessa går att köpa på Clas Ohlson, Bauhaus, alla apotek samt på mängder av sidor på nätet, du behöver bara googla "FFP2 mask utan ventil". För att få ditt liftkort, måste du kunna dokumentera något av följande enligt de österrikiska 2-G regler:

 • At du är vaccinerad (ditt vaccin får vara max 9 månader gammalt efter dos 2. Efter 1/2/2022 får dos 2 vara max 6 månader gammal.)
 • Har immunitet (har haft Covid-19 inom de senaste 6 månaderna och detta kan dokumenteras)

Ovanstående gäller samtliga över 15 år. Du skall medföra dessa dokument hela tiden, det går bra att ha dem i telefonen men det kan vara smart att skriva ut sitt Covidbevis och ta med på resan, ifall batteriet på din telefon skulle ta slut.

För barn och ungdomar mellan 12 och 15 år (födda efter den 31 augusti 2006) som ännu inte blivit fullvaccinerade gäller fortfarande PCR-test (giltigt 72 timmar) eller antigentest (giltigt 48 timmar) inom ramen av 2G-regeln. Testmöjligheter i Österrike finns tillgängliga utan kostnad på de flesta orter och till en mindre kostnad på ett fåtal. Testresultaten registreras i ett "Holiday Ninja Passport". För att det ska gälla ska respektive testintyg samt legitimation medföras vid besök på restauranger osv. Dokumentet kan laddas ner HÄR och skrivas ut före avresa. Vi rekommenderar ett PCR-testresultat före avresa, eftersom detta kommer att krävas vid incheckningen på boendet (och vid inresan).

Barn upp till 11,99 år behöver inget intyg eller negativt test (förutom bussresenärer då det krävs test från 6 år för genomresa i Tyskland). 

Är det jobbigt att åka lift med munskydd? Nej, det är det faktiskt inte alls. Se här när våra guider visar hur det fungerar.

Italien

Italien är öppet för turister och skidåkare.

Från den 16 december 2021 till 31 januari 2022 måste samtliga gäster från 6 år och upp ta ett negativt test innan avresa till Italien, det gäller även för vaccinerade. Antigentest får vara maximalt 24 timmar gammalt och PCR-test får vara maximalt 48 timmar gammalt. Provsvaren måste finnas i ett reseintyg på engelska eller italienska.

Obs. Om du flyger till Innsbruck behöver du enbart uppfylla kriterierna för inresa i Italien då du enbart är på "transit" genom Österrike.

Samtliga som ska in till Italien ombeds fylla i ett inreseformulär.
Detta kan ni hitta här:https://app.euplf.eu/#/
(även om du flyger till Innsbruck så behöver du ange att du kommer in i Italien med buss från Innsbruck via Brennero. Bussbolaget heter Latemar)

Lokala restriktioner

Italien har idag krav på ett covidbevis som kallas för Reinforced Green Pass. Våra vanliga svenska covidbevis fungerar som Reinforced Green Pass.

Reinforced Green Pass

Mellan 6 december och 31 mars gäller Reinforced Green Pass för att få äta på restaurang, besöka barer och nattklubbar, museum etc.. Reinforced Green Pass kräver att man antingen är fullvaccinerad eller har bevis på återhämtning från tidigare smitta senaste 6 månaderna från 12 år och upp.  Det covidbevis du får i Sverige gäller som Reinforced Green Pass.

För att åka lift, äta på restaurang, besöka barer, går i butik eller vistas utomhus bland mycket folk ska du bära FFP2-munskydd. Dessa går att köpa på Clas Ohlson, Bauhaus, alla apotek samt på mängder av sidor på nätet, du behöver bara googla "FFP2 mask utan ventil".

Från och med 1 februari 2022 krävs det en 3e dos vaccin om det har gått mer än 6 månader sedan dos 2 för att ditt covidbevis skall vara giltigt.

Är det jobbigt att åka lift med munskydd? Nej, det är det faktiskt inte alls. Se här när våra guider visar hur det fungerar.

Restriktioner på bussresor från Sverige

För att få gå ombord på bussen behöver du uppfylla kraven för inträde i landet du skall resa till. Då du ändå behöver ett test för att komma in i Österrike och Italien för tillfället är det bara att visa det testet du redan tagit, har du 3 doser vaccin är du undantagen kravet på negativt PCR test om du skall till Österrike.

Barn 6-12 år måste kunna visa upp ett negativt PCR-test vid genomresa i Tyskland.

På bussresorna gäller följande restriktioner:

 • Munskydd skall bäras på bussen
 • Det får inte serveras alkohol i bussen
 • Med hänsyn för dina medpassagerare ber vi dig röra dig runt så lite som möjligt i bussen
 • Främre delen av bussen använder den främre delen och den bakre använder den bakre dörren
 • Vi försöker sprida ut bokningarna så mycket det går
 • Chaufförerna kommer informera om de restriktioner som gäller
 • Sprita händerna när du går på bussen
 • Bussen saneras och rengörs noggrant innan påstigning

Din trygghet är viktig för oss

På samtliga hotell som vi samarbetar med kommer man vidta alla möjliga säkerhetsåtgärder för att göra det så säkert som möjligt. Vi har haft en mycket positiv och konstruktiv dialog med alla våra samarbetspartners för att ta fram rutiner som minskar risken för smittspridning och säkrar våra gästers trygghet samtidigt som gästerna skall kunna njuta av sin semester så "normalt" som möjligt.

Vi har också en trygghetsförsäkring, för dig som vill ha maximal säkerhet i samband med att du bokar din skidsemester. Läs mer om den här.

 

På våra egna hotell vidtar vi följande åtgärder:

 • Extra städning under dagarna
 • Personalen utbildas i nya rutiner
 • Handspritstationer finns tillgängliga runtom på hotellet
 • Alla gäster får tilldelat ett eget bord under måltiderna. Menyer erbjuds enligt önskan
 • Pool och wellnessområden rengörs dagligen och antalet besökare begränsas
 • Vi följer samtliga lokala regler och restriktioner
 • Säker incheckningsprocess
 • Säkrar att personal samt gäster håller tryggt avstånd från varandra
 • Samtliga våra hotell har blivit Covid-19 certifierade

Reser du med buss gäller följande:

 • Grundlig rengöring före och efter resa
 • Löpande rengöring och desinficering av bussens in och utgångar
 • Samtliga resenärer ska sitta i samma färdriktning 
 • Det är ej tillåtet att dricka alkohol i bussen i Danmark
 • Bussen har god ventilation med frisk luft, luften återanvänds inte inne i bussen

Reser du med flyg gäller följande (per den 10/8/2021):

 • Munskydd ska användas i både flygplats och flygplan
 • Mellan varje flygning desinficeras och städas planet noggrant
 • När det är möjligt så placeras gästerna ut med avstånd mellan stolarna

Avrådan från resor till Alperna

Om situationen skulle utveckla sig så att Utrikesdepartementet väljer att avråda från resor till någon region kommer vi erbjuda samtliga drabbade gäster att antingen boka om sin resa eller få samtliga pengar återbetalda, precis som vi gjorde för de gäster som drabbades under vinter 2020 när UD införde sin avrådan från resor till först Italien och sedan resten av världen.

Vi ser ljust på framtiden och räknar med att genomföra alla våra resor till vintern. Vi kommer vidta alla tänkbara åtgärder för att hålla våra gäster och personal så säkra som möjligt samt minska risken för smittspridning. Det har varit en speciell och tuff tid för många och enligt oss finns det ingen bättre belöning än att få susa ner för vackra, krispigt snöklädda pister med solen i ansiktet och temperaturen strax under nollan.

Vi finns tillgängliga här för dig som är intresserad av en resa, eller som kanske har lite frågor om kommande vinter innan du vill fatta ditt beslut. Vi är med dig hela vägen!

 

Jag vill ha ett förslag på skidresa

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom 24 timmar.

031-16 59 00
LionAlpin