Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00

   

Guide - Så väljer du längd på slalomskidor till barn

Många små tycker att det är buskul med skidåkning. Men att välja skidutrustning till barn är inte lika lekande lätt! Inte minst eftersom de växer ständigt. I den här guiden kommer vi ta upp hur du väljer rätt längd på slalomskidor för barn och vilken annan utrustning de ska ha. För att boka skidresa kan ni läsa om våra barnvänliga resmål till Alperna här.

Bästa längden på alpinskidor till barn

Ja, hur långa slalomskidor ska barn ha? Om du är en van skidåkare vet du troligen att ju större barn, desto längre skidor ska de ha. Därför kan det vara frestande att välja skidor som är lite extra långa, så att de har något att växa i. Men som med det mesta är det inte världens bästa idé. Om skidorna är längre än de borde vara blir de tyngre att manövrera, vilket kan vara nog så svårt när man är liten och inte har superbra kroppskontroll. I och med att åkningen blir mer ansträngande löper du risken att barnen tappar sugen i backarna och vill gå hem tidigare.

En bra tumregel är att skidorna som mest ska vara lika långa som barnet, men helst kortare än så. Särskilt nybörjare ska gärna ha skidor som är runt tjugo centimeter kortare än dem, vilket motsvarar ungefär att de når upp till bröstet. Barn som redan har bra koll på hur man svänger och bromsar kan ha lite längre skidor, men de får gärna vara runt en decimeter kortare än barnet.

Även åldern spelar in i hur långa skidor barn ska ha, eftersom större nybörjarbarn generellt har mer muskelkraft än mindre förmågor. Så rätt längd på slalomskidor till ett barn på 3 år är kort. Men skidlängd är väldigt individuellt, så det är bra om barnen får möjlighet att prova olika varianter

Hur väljer jag skidutrustning till barn?

Utöver skidor behöver barn så klart annan skidutrustning också. Bland annat pjäxor, hjälm och kanske stavar. Hur väljer du det här på ett bra sätt?

  • Pjäxor: Välj inte för stora storlekar för att ge barnen något att växa i. Stora pjäxor ökar nämligen risken att bindningen inte öppnar sig när barnen ramlar i backen. Grundregeln är att pjäxorna ska sitta så tajt som möjligt, så länge det är bekvämt. Barnet ska få plats med varma sockor och ändå ha luft runt foten.
  • Stavar: Vissa barn gillar att åka skidor utan stavar, andra föredrar att ha stavar. Det finns inget rätt svar där! Men åkning utan stavar blir en extra bra övning i balans. Ställbara stavar kan passa bra till barn, eftersom de kan justeras i längd.

  • Hjälm: Det är viktigt att hjälmen sitter så stadigt som möjligt på huvudet, annars kan den skydda sämre vid fall. I värsta fall kan den göra skada genom att slå till i nacken. I regel är skidhjälmar fodrade för att en mössa inte ska behövas. Om ditt barn är extra fruset är det bäst att använda en tunn ”hjälmmössa”, snarare än att köpa en större hjälm för att knöla in en stor vardagsmössa.

Hyr slalomskidor till barn – rätt längd varje gång

Problemet med att välja rätt längd på alpinskidor är att barn växer ständigt. Och att köpa nya skidor nästan varje år blir inte särskilt kostnadseffektivt för de som bara åker på skidsemester någon vecka om året. Då finns det många fördelar med att hyra skidutrustning till barn istället.

Bland annat behöver du inte oroa dig över att dina barn har växt ur sina skidor, pjäxor eller stavar. Du slipper transportera utrustningen hemifrån till skidorten. Dessutom får du hjälp att välja hur långa skidor dina barn ska ha, av personal som har smarta knep för att säkra säkerhet och bekväm åkning.

Hoppas att du har fått bra tips inför att välja längd på slalomskidor och annan skidutrustning till dina barn. Ska du även köpa skidor till dig själv? Läs vår guide för att välja längd på skidor till vuxna!

031-16 59 00
LionAlpin