Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00

   

Guide - Så väljer du rätt alpinskidor

Att köpa skidor är inte alltid det lättaste. Det finns så många sorters alpinskidor, från carvingskidor till puderskidor (och vad är egentligen rockerskidor?). Hur breda ska dem vara och vilken budget ska du sätta? Vilka skidor ska du ha egentligen? I den här skidguiden tar vi dig närmare ett svar på de här frågorna. För när du har hittat rätt alpina skidor är det väl värt mödan.

Första steget i att välja skidor är att fundera på vad du ska använda dem till. Föredrar du pistade backar eller pudret i offpist? Testar du gärna lite av både och?

Nästa sak att ha koll på är din längd och vikt. Om du ser till att köpa slalomskidor som passar de här parametrarna kommer du få ut mycket mer av din tid i backarna.

Carvingskidor – för pisterna

För dig som föredrar pistade backar är carvingskidor rätt val. De är relativt styva och hårda, för att hålla dig stabil på det pistade underlaget. Pistskidor är även insvängda och smala, vilket innebär smidig åkning på fast underlag. Däremot faller de lätt igenom pudersnö. För skidor med minimal svängradie, välj mer insvängda och korta varianter. Även för vanliga backar kan du tryggt köpa slalomskidor med markant insvängning.

Ett tips för dig som vill ha skidor av carving-sort är att välja lite bredare varianter än du hade tänkt, eftersom åkningen blir lite jämnare och skonsammare under långa dagar på skidsemester. Pister är som bekant inte nypistade och stenhårda från morgon till kväll i de populära backarna.

Puderskidor för offpist

Om du tar dig från de pistade backarna till ett offpistområde så snart du kan är puderskidor rätt val för dig. De senaste åren har det blivit trendigt med riktigt breda puderskidor, vilket innebär att du får anstränga dig mer för att hålla dem på kant om du skulle vilja använda dem i en pist. Fördelen med extra bredd och längd är att det håller dig ovanpå lös pudersnö och inte sjunker igenom den. Därför ger de bättre flyt i offpisten.

Twintip/Park

För dig som gillar att åka i park och skog är twintip ett bra alternativ. Den här sortens alpinskidor har blivit allt mer populära de senaste åren. En stor fördel är att de gör det enklare att landa från hopp och att åka baklänges, i och med att skidorna är utformade med framsida både bak och fram.

Alpina skidor med twintip kommer i bredder som matchar carving eller freeride. Medium är ett bra val för många, eftersom den bredden ger bekväm åkning i pister, parker och offpist. Se efter var bindningarna sitter. Om du ska åka uteslutande i parker och göra tricks med dina skidor är det bäst att köpa ett par där bindningarna är mitt på skidan, men om du även vill åka i backar då och då är det bättre med en mer traditionell placering av bindningarna (längre bak på skidan).

Rockerskidor

Rocker är skidor som ser lite bananformade ut när du tittar på dem från sidan. Rockerskidornas omvända spann går emot allt som tidigare har sagts om hur skidor ska se ut, men de fungerar. Med böjda framändor är rockerskidor redan kantade när du går in för en sväng, vilket ger en kvick och lätt åkning som för tankarna till surfbrädor. De är perfekta i flack lutning för den som vill hålla farten hög. Nackdelen med rocker är att skidorna blir lite fladdriga, så det krävs en bestämd åkare för att gå från sväng till sväng och hålla dem stadiga.

Åsikterna om hur en rocker ska utformas går isär, så skidorna kan se olika ut. Det finns till exempel full rocker och tiprocker. En full rocker innebär att skidorna är helt bananformade och passar framförallt för åkning på lössnö. På tiprocker är bara toppen på skidorna böjd, vilket gör det till en mer allsidig modell. Rockerskidor passar olika sorters skidåkare, men vänder sig framförallt till offpist-entusiaster. Väljer du tiprocker fungerar skidorna i flera sorters terräng och underlag, i många fall även till park och pist.

All mountain för allt i ett

Det bästa med all mountain är att de här skidorna ger dig möjlighet att testa olika sorters åkning med samma utrustning. De påminner om carvingskidor men är lite bredare, vilket innebär att de fungerar fint i pisten och klarar att användas offpist. Med lite extra bredd är all mountain dessutom mer stabila skidor än smala carving, särskilt när du stöter på en snöhög och andra ojämnheter som har uppstått i backen under dagen.

För att välja den bästa all mountain-skidan för just dig, utgå från om du åker mest i pister eller offpist. Baserat på det kan du välja en bredare skida för puderåkning eller en smalare för de förberedda backarna.

Budget för att köpa skidor

När det kommer till skidutrustning får du vad du betalar för. Om du är erfaren i backarna och vill utmana din åkning är det en fördel att köpa skidor som kostar lite mer. Åkegenskaperna är helt enkelt bättre. Är du däremot en avslappnad hobbyåkare som är ute efter ett par helt okej skidor kan du lägga budgeten lite lägre och ändå få utrustning som du trivs med.

Ett tips är att satsa på skidpaket med all utrustning i ett, eftersom det automatiskt ger dig ett lägre pris. Börja med att titta på pjäxorna, eftersom ett bekvämt par sådana är en bra början för härlig åkning. Sedan kan du hitta paket med utrustning som passar budget och behov.

Vi hoppas att vår guide har tagit dig ett steg närmare att välja vilka skidor du ska köpa. Har du några frågor inför en resa med oss är du alltid välkommen att höra av dig!

031-16 59 00
LionAlpin