Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00

   

Rätt storlek på slalompjäxor – så väljer du rätt

Om du vill börja nosa på att köpa din egen skidutrustning är vårt tips att börja med just pjäxor. För med slalompjäxor i precis rätt storlek undviker du att få ont i fötterna och kramp i muskler. Läs vidare så berättar vi om formgjutna pjäxor och ger dig en storleksguide för slalompjäxor.

Hur ska skidpjäxor i rätt storlek kännas?

För den som inte är van att ha pjäxor på sig kan det kännas lite ovant. Kanske har det gått ett år sedan du åkte skidor sist, och du har glömt den där känslan av att vara fisk på torra land som man får när man provar pjäxor utanför backen.

Saken med pjäxor är att de är gjorda för att hålla dig stadigt på plats när du susar nerför backarna, inte för att ge samma rörelseutrymme som vanliga skor. Därför är det vanligt att många köper lite för stora och lösa pjäxor, för att kunna röra sig på ett sätt som de är mer vana vid.

Hur ska alpina pjäxor i rätt storlek kännas då? När du provar pjäxor ska de sitta nära och jämnt intill kroppen överallt. Men inte klämma dig. När du provar pjäxorna, stoppa i fötterna och spänn åt spännena. Ställ dig sedan med lätt böjda knän, på ungefär samma sätt som när du åker skidor. I det här läget ska du känna dig omsluten av pjäxorna, men tårna ska ha lite rum och det ska vara bekvämt.

Storleksguide till slalompjäxor

Storlekar i slalompjäxor är inte samma sak som skostorlekarna vi är vana vid i Sverige. Alla pjäxtillverkare använder inte heller samma storlekssystem (bara för att göra det lite roligare). Men den internationella standarden är Mondo Points, som mäter foten i millimeter.

Här nedanför hittar du en ungefärlig storleksguide på slalompjäxor enligt Mondo Points. Tanken är att ge dig ett hum om vilken storlek du kan prova först, för att sedan kanske gå en storlek upp eller ner om det behövs. För precis som med skor kan passformen på skidpjäxor i samma storlek så klart variera.

 

Skor (EUR)

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

Pjäxor (Mondo Points)

22

23

24

25

25,5

26

26,5

27,5

28

29

 

Vad är alpina pjäxor med bred läst?

Lästbredd är ett mått som mäter det bredaste stället på pjäxan, på ett ungefär. Tanken med måttet är att ge en uppfattning om hur pjäxan kan passa en bredare eller smalare fot. Men måttet är alltså till för att ge en uppfattning och siffran är inte alltid helt korrekt.

Det kan vara lockande att välja alpina pjäxor med relativt bred läst, men det är viktigt att pjäxorna sitter åt runt fot och ben även när du spänner dem löst. Om du åker skidor med pjäxor som har för bred läst kan du få kramp och känna dig obekväm.

Alla är olika och många fötter passar inte perfekt in i standarden för pjäxtillverkarna. Vissa upptäcker snabbt att de flesta pjäxor som de provar sitter löst på ett ställe men tajt på ett annat. Om du känner igen dig, tänk på att du kan göra saker större på pjäxan, men det är svårt att göra saker mindre. Det kan vara bra att välja en pjäxa som sitter tajt även där din fot är liten, och spänna upp där du är lite större.

Formgjutna pjäxor och sulor

Som du förstår är det mycket som ska stämma för att ett par pjäxor ska sitta perfekt. Så vad kan vara bättre än att skräddarsy dem? Genom att välja formgjutna sulor eller pjäxor kan du få en passform som passar dina fötter perfekt.

Ändå tycker vissa inte att formgjutna pjäxor är guds gåva till mänskligheten. Kritikerna säger att det är lite onödigt och dyrt. Och visst innebär det en extra kostnad.

Om du har problem med dina fötter och svårt att hitta skor som du trivs i, då kan det vara värt att välja formgjutna pjäxor för att kunna njuta mer av backarna. Men det är så klart upp till var och en. Om du inte känner ett behov av fotriktiga skor kanske du klarar dig fint med standard-pjäxor till ett alpint äventyr också.

Vi hoppas att du har fått bättre koll på hur du hittar rätt storlek på pjäxor.

Är du nyfiken på fler tips? Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Anmäl dig med formuläret längst ner på sidan.

 

 

Få Lion Alpins nyhetsbrev

Få rabatter och nyheter innan alla andra, restips och inspiration, våra bästa kampanjer, tips inför din resa och delta i tävlingar.

031-16 59 00
LionAlpin