Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00

Mountainbike-semester i Österrike

Oavsett om du är här för att njuta av en lugn cykeltur tillsammans med familjen eller för att, som ett proffs, susa genom olika mountainbike-parker och ner för slingrande leder kommer du hitta det du söker i Österrikes varierande bergsterräng. Här kan du både njuta av vackra landskap och få en ordentlig adrenalinkick på de branta bergsstigarna.

Det finns möjlighet att cykla cross country eller downhill på mountainbike i både Wagrain och Schladming, och turerna kan anpassas efter nivå och humör. Mountainbike är inte bara för erfarna cyklister – alla kan vara med, både vuxna och barn. OBS: P.g.a. ombyggnad så finns det ingen möjlighet att cykla Downhill i Wagarin och Schladming under sommaren 2019.

Låt familjen följa med på en guidad tur genom det utmanande och spännande bergslandskapet. Turerna planeras och leds av kompetenta guider som har god kännedom om terrängen.

Mountainbike i Wagrain

Området är mycket populärt bland barnfamiljer under skidsäsongen, men också på sommaren har bergen Grießenkareck och Grafenberg massor att erbjuda cyklister och aktiva semesterfirare.

Utöver de många och varierande mountainbike-lederna i Wagrain finns Mountainbike Park som bjuder på det lilla extra. Parken är en lekplats för såväl nybörjare som proffs och nås lätt med Flying Mozart-liften.

Du behöver inte förbereda något hemifrån då allt från skyddsutrustning till cykel kan hyras vid botten av Flying Mozart. Här finns det också möjlighet att boka en guide som kan visa dig det bästa Wagrain har att erbjuda.

Mountainbike i Schladming

Schladmings levande landskap bjuder på vilda och idylliska upplevelser som får även den mest svårflörtade på fall.

Prova på de branta downhill-lederna i Bike Park Planai och utmana dina gränser. Här möter du naturens egna utmaningar: hopp, trånga passager och branta skogsstigar. Starten är belägen 1 830 m över havet på berget Planai och du går i mål vid den olympiska stadion mitt i Schladming.

För den mer avslappnade mountainbike-cyklisten finns familjeleder som börjar halvvägs upp på Planaiberget. Således undgår man de brantaste partierna och unga som gamla kan njuta av turen obesvärat.

Säkerhet, utrustning och bra tips

Instruktör

I både Wagrain och Schladming är det möjligt att cykla downhill tillsammans med en instruktör. Instruktörer bokas direkt på destinationen och introduktioner ges på engelska eller tyska. Instruktionerna kan anpassas efter nivå och tidigare erfarenhet. Har man cyklat downhill tidigare kan man också välja att hyra cykel och övrig utrustning för att sedan cykla på egen hand. 

Liftkort

För att ta dig och din cykel hela vägen upp till toppen krävs, i både Wagrain och Schladming, ett liftkort. Mountainbiken fästs på liftkabinens utsida och du kan slappna av på vägen upp innan du ska susa ner mot dalen igen. 

Hjälm och skydd

När man cyklar downhill-mountainbike används en ”fullface”-hjälm, så du kan lämna din vanliga cykelhjälm hemma. Denna typ av hjälm kan hyras tillsammans med all övrig skyddsutrustnings som ska bäras. Bröst-, knä- och skenbensskydd är den skyddsutrustning som de allra flesta uthyrningar rekommenderar.

Cykel

Har man en egen mountainbike kan man med fördel ta den med sig, annars kan man hyra en på destinationen. De cyklar som kan hyras på plats håller mycket hög kvalitet då de, hos de flesta uthyrningar, byts ut varje sommar.

Tips

Det är bra att ha cykelhandskar eller liknande när man cyklar downhill.

Det går bra att använda vanliga gympaskor men erfarna cyklister brukar använda en speciell sko med ett klicksystem som fäster skon på pedalen.

Vi rekommenderar att du klär sig i löst åtsittande kläder och gärna så att du kan ta av eller på ett lager då det kan vara stor skillnad i temperatur mellan dalen och bergstoppen.

031-16 59 00
LionAlpin