Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00
Så sätter du din första carvingsväng

Så sätter du din första carvingsväng

torsdag d. 19. december 2019

Tips i carvingsvängen

Carvingsvängar är riktigt kul när du får kläm på det, men lite svåra och läskiga för nybörjaren. Här är några tips att ta med dig när du prövar dig fram i backen.

 

  • En bra utgångspunkt är att ha fötterna ungefär axelbrett och försöka hålla dem parallella under svängarna.
  • På väg in i en sväng, flytta dina knän och höfter närmare berget och centrum av din ”slalombana”, för att komma upp på skidornas kanter.
  • Sedan rätar du upp skidorna. Tänk på att hålla balansen i båda benen. Sedan kommer nästa sväng!
  • Vissa tenderar att bara lägga skidorna på kant eller bara komma in med kroppen mot svängen. Se till att du tänker på vad du gör med tekniken när du övar.
  • Det gäller att hålla knäna böjda för att hålla bra balans under carvingsvängar och få rörlighet i sidled. Håll dig mjuk och följsam i kroppen, var bestämd i dina benrörelser och spänn magen för att få bättre balans. Du kommer få mjölksyra i benen, det är helt i sin ordning.

 

Det är svårt att lära sig göra carvingsvängar i praktiken genom att läsa om dem, men vi hoppas att de här tipsen hjälper dig när du kommer ut i backarna. Är det ett tag kvar till resan? Även om tekniken är svår att få till på hemmaplan kan du bygga rätt styrka för att hantera svängarna på ett vanligt gym eller hemma.

Så kan du träna hemma

Vi vill framförallt tipsa om att träna på två saker: att arbeta med böjda knän och att hålla balansen. Med klassiska övningar som knäböj och utfall kan du arbeta med böjda ben och stärka lårmusklerna, som drar ett stort lass i carvingsvängar.

Du får en stor del av din balans från musklerna i rygg och mage. För att bli starkare och mer balanserad kan du välja övningar som sidoplanka och rygglyft.

En lite mer avancerad övning för både balans och lårmuskler är pistol squat (kom ner i knäböj med ett ben utsträckt framåt och res dig upp igen). Om du eller ditt gym har ett gummiband kan det bidra till balansen i början. Du kan även testa skridskoutfall och kosackböj. 

Få till carvingsvängarna med skidlärare

Carvingsvängar kan vara en utmaning och det är en enorm fördel att få hjälp av någon som vet hur man gör. Så om du verkligen vill få till den perfekta storslalom-stilen rekommenderar vi att du bokar lektioner med en skidinstruktör under din tid i Alperna. På så sätt får du möjlighet att ta kurvorna till nästa nivå. Hör av dig till våra guider på skidorten eller prata med en av våra reserådgivare innan resan så hjälper vi dig att boka skidskola. 


031-16 59 00
LionAlpin