Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00
Din guide till riktigt bra skidkläder

Din guide till riktigt bra skidkläder

torsdag d. 12. december 2019

Underställ: Bekvämt och fuktavvisande

Som första lager över underkläderna är underställ perfekta. De här mysiga och sköna plaggen känns som pyjamasar och fungerar lika bra att mysa i hemma som att susa fram i pisterna med.

Underställen spelar en central roll för att hålla dig bekväm i backarna. Välj ett set som du kan röra dig fritt i, utan att sömmar eller annat skaver någonstans. Underställ finns som kortare byxor och t-shirt eller med långärmat och långbent. Valet av längd är upp till vad du föredrar och hur kallt det är där du ska åka skidor.

Men underställets huvudsakliga jobb är inte att värma, utan att föra bort svett från din hud. Det är alltså viktigt att materialet har god andningsförmåga

Syntetmaterial är allra bäst på att andas och perfekt om du svettas mycket. Men samtidigt värmer det inte så bra. Ull andas nästan lika effektivt som syntet och är oftast bättre på att värma. En annan stor fördel med ull är att det neutraliserar doft, till skillnad från syntetmaterial som kan börja lukta ganska snabbt. Om du tvekar eftersom du tycker att ull kliar vill vi slå ett slag för merinoull, som är ett lite mer nätt material och inte känns likadant.

Som komplement till understället passar det bra att ha ett mellanlager, till exempel en fleecetröja. Se till att tröjan sitter bra med den tänkta jackan på.

 

Att tänka på:

  • Underställ i syntetmaterial är bäst för maximal andning men ger mindre värme.
  • Underställ i ull andas bra och är värmande och luktneutraliserande.
  • Komplettera med en fleecetröja som sitter bra under skidjackan.

Jacka och täckbyxor: Det skyddande skalet

Jacka och täckbyxor är ditt skal-lager som ska hålla vind och fukt ute. Det är även bra med viss andningsförmåga, så att fukt kan komma ut från de inre lagren. Gore-Tex är ett fenomenalt material för ytterkläder, men det är dyrt och inte nödvändigtvis ett måste.

Kanske känns det konstigt att köpa en jacka som inte är fodrad för alpresan, men ofta är skidjackor inte det. Som vi har nämnt är lager-på-lager bra eftersom du kan anpassa vad du har på dig under dagen. Problemet med fodrade jackor är att du oftast inte kan ta bort fodret. Däremot kan du ta av en tjocktröja som du har under jackan utan problem. Och även med borttaget mellanlager har du ditt underställ och skalet av jacka och täckbyxor som skyddar dig mot vind och fukt.

Ett färgglatt skallager i rött, blått eller grönt är mer praktiskt än svart (som blir varmt) och vitt (som lätt blir smutsigt). Färgerna ser dessutom till att du syns bättre på semesterbilderna och om olyckan skulle vara framme.

 

Att tänka på:

  • Jacka och byxor ska hålla fukt och vind borta.
  • Gore-Tex är inte ett måste.
  • Foder är inte heller ett måste. Ibland är det ett minus!
  • Färggranna skalplagg har flera fördelar.

Smarta tips!

Här har vi samlat lite extratips som är bra att tänka på när du köper skidkläder:

  • Underkläder i funktionsmaterial säkrar torrhet närmast kroppen.
  • Välj vantar som du kan stänga dragkedjor och spännen med.
  • Se till att ha ett par extra vantar, strumpor och tröja att ta med och byta till eller ta på vid lunch, för att förlänga dagarna i backarna.

Hoppas att du har fått lite inspiration i jakten efter skidkläder! Alltomskidresor har samlat skidkläder från några av de populäraste onlinebutikerna. Kika in dem här

Letar du efter nya skidor också? Missa inte vår guide för att välja skidor.


031-16 59 00
LionAlpin