Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00
Hur man använder lager på rätt sätt när man åker skidor

Hur man använder lager på rätt sätt när man åker skidor

tisdag d. 19. april 2022

Vad är lagring?

Innan vi går in på hur man använder lager är det bäst att gå igenom vad lagring ens innebär och varför du skulle vilja lägga till flera lager när du åker i backen. Lagring är helt enkelt att du bär flera tunnare lager för att isolera dig från kylan från bergen, istället för att bära färre, tjockare lager. Detta erbjuder många fördelar för åkare som vet vad de gör - vilket du också säkerligen kommer att göra i slutet av den här artikeln.

Hur fungerar lagring?

Lagring fungerar enligt samma princip som vanlig isolering. Genom att fånga in lager av luft mellan lager av tyg gör du det svårare för värme att ledas bort från kroppen och förloras. Fördelen med lagring är att du kan byta tyger mellan lagrena för att uppnå specifika funktioner, vilket kanske inte är möjligt med ett tjockare, isolerat lager.

Den andra stora fördelen med lagring är att du kan skräddarsy den efter de aktuella förhållandena. Om det är kallt kan du lägga till ett extra lager, och om det är milt kan du ta bort ett. På samma sätt kan du också ta av dig ett lager om du går ut en kall morgon, men sedan jobbar upp värmen och börjar svettas.

Lagring vs. isolering

Det är lätt att göra detta till en antingen-eller-jämförelse, men i verkligheten kan lagring och isolering jobba tillsammans, vilket de ofta också gör. Oavsett om du har en isolerad jacka eller en skaljacka kommer du sannolikt att bära ett underställ, och kanske till och med ett mellanlager också om det är kallt. Det andra alternativet är att bära en isolerad pufferjacka som mellanlager och en skaljacka över.

Medan lagring fångar värme, fångar även isolering värme. Så att kombinera dessa två element ger maximal isolering även de kallaste dagarna. Därmed behöver du inte välja det ena eller det andra eftersom det huvudsakliga syftet med lagring är att kunna anpassa sig till alla förhållanden du kan utsättas för i bergen.

Fördelar med lagring

Som du förmodligen har förstått vid det här laget erbjuder lagring mångsidighet. En tjockt isolerad jacka kommer att ge mycket värme, men om du blir för varm är det inte så mycket du kan göra. Lagring kommer också ofta att ge liknande nivåer av värme för en reducerad vikt - vilket mäts i gram per kvadratmeter. Därmed erbjuder lagring några viktiga fördelar jämfört med ett tungt lager av isolering.

Med rätt setup kan du också kombinera egenskaperna hos olika material för att uppnå olika saker. Ett syntetiskt baslager kan till exempel erbjuda maximal andningsförmåga för att minimera svettning. Följ upp det med en fleece och du kan fortsätta att prioritera andningsförmåga, vilket kan vara nödvändigt om du ska vandra i backcountryn som kan vara väldigt ansträngande.

Vill du däremot maximera värmelagringen kan du behöva använda ett baslager av merinoull och ett dunisolerat mellanlager. Dessa kommer inte att andas lika mycket, men kommer att vara väldigt varma.

Hur man använder lager korrekt

Även om det säkerligen finns en hel del olika typer av setup du kan ha för att uppnå olika resultat, förblir själva lagringen ganska konsekvent. De flesta åkare väljer en 3-lagers setup, vilket vanligtvis är mer än tillräckligt för att stå emot även de kallaste förhållandena.

Baslager

Baslagret består av ett underställ, vilket är absolut nödvändigt i din setup eftersom det kommer att avgöra hur värmen och fukten som utsöndras direkt från huden kommer att hanteras. Syntetiska underställ gjorda av polyester är mycket andningsbara, lätta, stretchiga. Polyester kommer att stå emot att absorbera fukt, men är inte riktigt lika varmt som vissa andra tyger.

Merinoull anses vara den varmaste typen av baslager, och det är också väldigt mjukt och mysigt. Ull kommer att stå emot att absorbera fukt till en början, men kan med tiden bli fuktigt och tungt, vilket gör det mindre lämplig för långa, ansträngande dagar eftersom när den väl blir blöt kommer den faktiskt att dra värme från kroppen istället för att låsa in den.

Rayon, som kommer från bambufibrer, blir ett alltmer populärt val för baslager. Det är ett mer ekologiskt och medvetet alternativ eftersom det inte använder syntetiska fibrer, och är också extremt stretchigt, mjukt och andas, samt är lätt. När du vill ha komfort och andningsförmåga framför värme är rayon ett bra val.

Mellanlager: fleece

Detta är det populäraste valet av mellanlager, de flesta fleece och mikrofleece är gjorda av polyester, och genom att använda en tätt öglad och fluffig tygkonstruktion, vävd genom bastyget, efterliknar de riktig isolering och fångar mycket värme inuti fibrerna. Det är lätt för sin tjocklek och varmt, samt mycket andningsbart, vilket gör fleece till ett pålitligt val för alla lageruppsättningar. Speciellt eftersom de finns i så många tjocklekar och variationer.

Ullfleece och "sherpa"-fleece kan också vara ett alternativ om det är maximal värme du är ute efter. Tänk bara på att dessa tenderar att vara lite klumpigare och tyngre, och kommer därmed inte att vara lika flexibla som deras syntetiska motsvarigheter.

Mellanlager: teknisk/softshell

Ett annat alternativ är att välja ett tekniskt mellanlager, som exempelvis kan vara en softshell. Softshells är laminerade tyger som har en slät, tätvävd syntetisk yttersida, som sedan binds under tryck och värme till ett fleecetyg under. Detta täta lager erbjuder komforten och värmen av en fleece med den extra fördelen av yttre motstånd mot vind och fukt. Därmed är tekniska lager eller softshell vanligtvis användbara i mycket våta eller blåsiga förhållanden för extra skydd. Även om de kan vara tunga för sin tjocklek på grund av tygernas kompakta struktur.

Mellanlager: puffer/isolerad jacka

För riktigt kalla dagar kanske du vill välja en isolerad jacka, eller en pufferjacka. Dessa kan ha kompakt isolering, dunisolering eller syntetisk dunisolering (eller till och med hybrid syntetisk dunisolering) och erbjuder mest värmehållning eftersom luften mellan fibrerna innebär att värmeöverföringen är mycket svår och att värme inte kan komma ut.

Isolering fungerar dock genom att tillföra mycket luft till en mjuk strukturerad form, så den extra tjockleken är oundviklig trots sin låga vikt. Så beroende på det rådande förhållandet kanske du vill välja en isolerad jacka över en fleece.

Yttre skal

Det yttre skalet är den sista och avgörande delen av alla lager och är det grundläggande skyddet mot yttre faktorer. Ett yttre skal, oavsett om det är isolerat eller inte, ska vara vattentätt och andas samt stå emot all vind, regn och snö som kan komma i bergen.

Eftersom det är designat för att säkerställa att du håller dig torr, kan ett yttre skal ses som skölden som gör att lagringen gör sitt jobb - att hantera kroppsvärme och svett för att hålla dig bekväm och varm i backen.

Avslutningsvis

Nu har du förhoppningsvis all information och de verktyg du behöver för att skapa en effektiv och användbar lageruppsättning för säsongen. Om du behöver inspiration för dina lager, eller om du redan är på jakt efter nya baslager och fleece, kan du kolla in https://www.montecwear.com/se för att se ett brett urval av högpresterande skidkläder designade för att klara de tuffaste förhållandena vintern kan utsätta dig för.


031-16 59 00
LionAlpin