Luk menu

torsdag D. 05. januari 2023

Trygghet i backen

Trygghet i backen

Skidsemestern är något som de flesta går och längtar efter hela hösten och när det väl är dags är det sista du vill att du eller någon annan ska bli skadad under veckan. Tyvärr händer det en del olyckor i skidpisten, men det finns en hel del saker du kan göra för att minska riskerna. Är olyckan framme är det bra att veta hur du ska agera.

Här listar vi 15 tips på hur du kan få en tryggare skidsemester:

1. Skydd och utrusning:

Använd alltid hjälm. Oavsett ålder och tidigare erfarenheter, det är en billig livförsäkring. Ryggskydd är också bra att ha för smällar mot ryggen. Se till att hjälmen sitter bra på huvudet och att det är rätt storlek på ryggskyddet. Kontrollera även utrustningen innan ni ger er iväg och se så att bindningarna är inställda på rätt vikt.

2. Starta försiktigt:

Håll koll på åkarna både högre upp i backen och nedanför innan du ger dig iväg.

3. Anpassa farten:

Anpassa fart och åksätt efter andra skidåkare, väder och förhållandena i backen.

4. Åk efter förmåga:

Åk inte i backar som du inte klarar av. Det blir varken roligt eller säkert för dig och de andra skidåkarna. Titta på pistkartan hur du kan undvika de svåra backarna, håll koll på backarnas färger. Blåa backar är lätta, röda medelsvåra och svarta är svåra.

5. Fokusera:

Koncentrera dig på det du gör, även på transportsträckorna. Här är det lätt att slappa av och då händer det ofta olyckor.

6. Håll avstånd:

Kör om med marginal. Tänk på att du som kommer uppifrån väjer för åkare framför dig.

7. Stanna bara där du är synlig:

Behöver du stanna i backen, tänk på att göra det där andra åkare ser dig, t.ex. inte bakom ett krön. Var extra försiktig vid dålig sikt.

8. Barn:

Prata med era barn om vilka regler som faktiskt gäller i skidbacken så att alla är införstådda med vad som gäller. Håll extra koll på små barn i backen och tänk på att deras uppfattnings- och reaktionsförmåga inte är fullt utvecklad. Barn överskattar ofta sin egen förmåga, har svårare att bedöma hastighet, riktning och avstånd och gör ofta snabba och oväntade rörelser.

9. Ramlar du:

Försök flytta dig så snabbt som möjligt till en plats där du är synlig för andra åkare.

10. Vid olycka:

Ser du en olycka i backen och är först på plats ska du hjälpa till. Spärra av området genom att sätta upp ett par skidor som ett kryss ovanför personen som ligger för att göra andra åkare uppmärksamma. Numret för att larma räddning brukar finnas på pistkartan.

11. Alkohol:

Skidsemestern förknippas ofta med afterski (För en del förknippas skidsemestern ofta med afterski) men det är lika olämpligt att åka skidor berusad som det är att köra bil i trafiken när du är alkoholpåverad. Spara afterskin tills ni har åkt färdigt för dagen och inte behöver ta på skidorna igen.

12. Respektera skyltar:

Det finns en anledning till att t.ex. backar är avstängda, respektera detta.

13. Skidskola:

Är du nybörjare rekommenderar vi starkt att du tar några lektioner innan du ger dig ut. Åk inte upp med liften förrän du har lärt dig att bromsa, stanna och svänga. Kan du inte detta så är risken stor att du utgör fara för dig själv och för andra. Skidlektioner är dock inte enbart för nybörjare utan det finns alltid möjlighet att förbättra sin teknik och på så sätt få ut mer av sin åkning.

14. EU-kort:

Ha alltid med ditt EU-kort i backen. EU-kortet ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. EU-kortet ger dock inte rätt till ersättning för hemresor med till exempel ambulansflyg. Obs. Vid offpiståkning rekommenderar vi att du kollar med ditt försäkringsbolag vad som gäller.

15. Rätt försäkrad:

Kolla upp i förväg vad som faktiskt ingår i din hemförsäkring vid eventuell olycka eller stöld på semestern. Hos oss går det att köpa till en semesterförsäkring som är särskilt utformad för skidåkning via Gouda.

Tillbaka till bloggen