Luk menu

tisdag D. 07. mars 2023

Offpist

Offpist

När snöflingorna faller stora som knytnävar och lägger som ett löspackat puder, är det inte just de dagarna man som piståkare kan känna - är snön verkligen vitare på andra sidan? Frågar du mig så skulle jag säga ja, alla dagar i veckan. Men för att ta sig ut där så krävs en del förkunskap.Jag tänkte berätta lite om grunderna för offpiståkning. Mest är det bara helt fantastiskt samtidigt som det är väldigt riskfyllt för både dig själv och för andra som är ute i terrängen samtidigt som dig.

Det räcker att du tar en felsväng så kan du sätta dig själv eller de andra åkarna på/i en rullande lavin. Mina viktigaste ledord är; ta det försiktigt, följ varningsskyltar, respektera lavinrisken, åk aldrig själv, åk aldrig utan lavinutrustning och åk framförallt aldrig med personer som saknar lavinutrustning eller kunskap om hur de använder utrustningen. Hamnar du i en lavin och täcks av 2 meter snö så spelar det ingen roll hur många vänner som är med om de inte har eller kan använda utrustningen för att hitta dig.

Ha kontroll på din åkning

Innan du ger dig ut i offpisten så bör du först och främst känna dig bekväm i alla pister, inklusive puckelpister. Lutningen och underlaget kan ha stor variation bara på ett och samma åk, därför är det viktigt att du behärskar alla nivåer samt ojämnt underlag.

Ha koll på linjen du tänkt åka

När du väljer dina första åk i offpisten så bör du ha sett hela åket t.ex., från liften. Alternativt om du åker med en mer erfaren offpiståkare som med hänsyn till din nivå valt ut ett åk som denne vet är fritt från klippor och andra svårigheter. Ett område med skog är oftast säkrare än ett öppet fält, träden hjälper till att binda ihop snön och minskar därmed lavinrisken. Börja med att åka där det inte är så brant. Där är lavinrisken lägre och du får öva på att åka i djupare snö.

Rätt utrustning för skönare och säkrare åkning

För att enklare ta sig fram i offpisten underlättar det såklart att ha rätt utrustning. Det finns speciella offpistskidor och snowboards som är formade för att klara av att ta sig fram i djup snö. Skidorna är bredare än vanliga pistskidor. Snowboards är ofta bredare framtill och smalare baktill samt att man har bindningarna placerade längre bak på brädan.Du och de du åker med ska alltid ha följande utrustning: Hjälm, lavinsändare, spade, sond och gärna ett första hjälpen kit. Vet man inte hur utrustningen används så ska man heller inte ge sig ut i offpisten. Det är som att hoppa i havet för att rädda någon som håller på att drunkna fast än man själv inte kan simma.

Gå igenom så att all utrustning funkar till 100 % och att samtliga har full koll innan ni ger er ut.Det bästa du kan göra är att gå en lavinkurs. Många skidorter har kurser på plats som du kan skriva in dig på. Kursen tar ett par timmar och innefattar både teoretiska och praktiska moment. Teorin ger dig kunskap kring hur en lavin bildas och vilka faktorer som ökar lavinrisken samt hur du ska agera på berget. Den praktiska delen går ut på att du ska lära dig hur du använder din lavinutrustning. Om möjligheten finns så brukar även kursledaren gå igenom och demonstrera olika snöskikt för att visa hur lätt snöns packade lager delar på sig.

Väder- och snöförhållandena är avgörande

Att åka offpist är riktigt härligt och ger en stor dos av adrenalin. Mitt i alla lyckorus är det otroligt viktigt att i varje sväng vara medveten om riskerna. Allt ifrån stup, sprickor, uppstickande stenar och stubbar som gömmer sig i terrängen. Bara för att ett område är helt snötäckt och orörd av andra åkare så betyder det inte att det är säkert för dig att åka där. Det är viktigt att hålla koll på vädret och snöförhållandena. Det är vädret och temperaturerna som varit under säsongen och de tidigare dagarna som utformar underlaget för den snön du ser på ytan. Kortfattat så är snöunderlaget ofta uppdelat i olika skikt. När skikten ”bryts” så släpps det från skicket under och lossar. Då utgörs en lavin.

Åk alltid en och en

Åker din vän först och lyckas lossa ett skikt så pass att en lavin utgörs så kan ni andra hinna ta skydd, larma och hjälpa er vän om det behövs. Åker ni alla samtidigt och hamnar i lavinen har ni ingen som kan hjälpa er eller ringa efter hjälp.

En bergsguide kan ta dig till bergets alla smultronställen

Är du nybörjare i offpisten eller erfaren i ett nytt område som du inte känner till? Boka en bergsguide. Inte bara för säkerhetens skull utan även för att bergsguiderna är otroligt erfarna i området. De har koll på vart det är säkert och bra att åka vid olika snö- och väderförhållanden. Du får helt enkelt de bästa åken för just den dagen och tidpunkten, på ett säkert vis. Det spar dig tid, oförväntade svårigheter och kanske till och med ditt liv.

Markerade offpiståk, en höjdare för dig som är morgonpigg

Åker du utan guide så finns det markerade offpiståk på pistkartan. Är du först upp så har du stor chans att få ett par riktigt bra åk utan att ens behöva leta vägar eller utsätta dig för onödiga risker. Självklart är dessa åk inte 100 % säkra, det är det ingenstans på berget där naturen styr. Men risken för laviner på de markerade åken är mindre än om du ger dig ut i okänd terräng.

Surfa på snön

När du känner att du har koll på säkerheten så kommer vi till det lite roligare, själva åkningen. Det är viktigt att hitta rätt balans och våga vara mjuk i kroppen där framförallt dina knän ska fungera som kroppens stötdämpare. Att hålla låg fart i lössnö är inget att rekommendera. Våga hitta en bra hastighet som du känner dig bekväm med, ger terrängen möjlighet så öka hastigheten en aning då kommer du tillslut känna den magiska känslan av att du surfar på snön. För att bibehålla ett bra flow i åkningen så sväng mjukt. Låt inte skidorna/brädan pressas ner för mycket i snön, då är det risk för att du fastnar eller tappar balansen. Behåll vikten på båda skidorna.

På brädan håller du tyngden på bakre benet så att inte nosen kommer under snön.Sedan är det bara att träna. Du kommer trilla och säkert få in snö lite här och var, det hör till. De där åken där du får känslan av att du mjukt studsar ner för berget fylld av adrenalin och total lycka kommer sent lämna ditt närminne, känslan kommer finnas kvar i dig föralltid. Det är helt underbart.

Tillbaka till bloggen