Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00
Offpist i VM-land

Offpist i VM-land

Johan Gunnarsson - onsdag d. 07. november 2018

Snön som virvlar omkring dig, känslan av att flyta genom den orörda snön och det mjuka underlaget ger dig trygghet även om du skulle ramla. För många är offpist en av skidåkningens absolut största höjdpunkter.

Ett av våra mest populära hotell, Hotel Planai, ligger i Schladming som av många betraktas som en av Alpernas toppdestinationer. Här kör man varje år Alpina världskuppstävlingar och byn har tidigare varit värd för VM i Alpint.

Dessutom bjuder Schladming på enastående bra offpist, som likt ett gott vin till maten komplimenterar ortens makalöst bra piståkning.

Låg konkurrens om det vita guldet

Då Schladming är mest känt som värd för Världskuppen samt tidigare Alpina VM medför det att byn inte är så populär bland de största puderjägarna. Det betyder inte att du är ensam med att åka offpist då det ändå är en ganska stor by med många lokalinvånare och säsongsarbetare. Men det innebär att konkurrensen för de bästa offpiståken är generellt mycket lägre än i orter som är mer kända för sin offpist, så som t.ex. St. Anton am Arlberg. Efter ett snöfall hittar du fortfarande bra och lättillgängligt puder flera dagar senare.

Att det är många lokala som åker är faktiskt en fördel. Det gör det lätt att få bra åktips på afterskin, i något café i byn eller helt enkelt genom att följa efter de som är kunniga.

Som alltid är det kritiskt att du har med dig korrekt säkerhetsutrustning varje gång du ger dig utanför pistmarkeringarna. Som minimum skall du ha: transceiver, spade och sond.

Många möjligheter

På alla fyra berg finns det gott om möjligheter att hitta slingor mellan träden och vid sidan av pisterna. Men framförallt Planai och Hauser Kaibling bjuder på de bästa chanserna till bottenlösa svängar.

Bor du på Hotel Planai tar det inte många minuter från det att du lämnar hotellet till dess att du är uppe på toppen av berget Planai, liften går nämligen precis utanför dörren. Så att vara först upp är inte särskilt svårt och något vi varmt rekommenderar för att få den bästa åkningen.

Om du håller skiers right (alltså till höger när du kör neråt) innan Mitterhausbahn ligger det ett riktigt bra område. Det är inte jättestort men bjuder på hyffsat brant terräng högst upp som sedan planar ut i lite mindre exponerad skogsåkning i botten. Överallt finns det små hopp och drops att leka på. Här kan man utan problem köra ett antal vändor då det ligger precis vid liften.

Utrustning och planering

Om du har rätt utrustning och ork för det så kan du från toppen, gå längs med kammen ovanför skidområdet. Beroende på hur långt du orkar gå så öppnar det upp för mängder av fantastiska möjligheter. Men här ska du vara riktigt försiktig. Det finns alltid en lavinrisk här så du ska ha ordentlig koll på din säkerhetsutrustning samt hur du använder den. Annars rekommenderar vi alltid att man bokar en dag med bergsguide som visar de bästa åken på ett säkert sätt. Våra guider hjälper dig gärna att boka detta.

På toppen av Hauser Kaiblir är möjligheterna minst lika bra. Längs med båda sidor av Skiroute nr 9 finns det ett fantastiskt häng som tvingar upp mungiporna på även den mest luttrade åkare. Området är känt som Osthang. Bergssidan vetter mot öst vilket bjuder på sol på morgonen och skugga på eftermiddagen då solen är som varmast. Det säkrar att snön håller sig kall och fin här under lång tid. Utöver lavinrisken skall du vara uppmärksam på att inte hålla för långt åt skiers right då du annars kommer ner till ett par höga klippor som inte går att åka ner för. Det går en välkänd offpisttur hela vägen ner i dalen till höger och runt om berget men det är svårt att hitta och vi rekommenderar verkligen att man åker med en bergsguide för att ta den turen.

Området vid Osthang är populärt och är ett av de ställen lokalborna beger sig först efter snöfall. Du behöver åka med två liftar (Quattralpina och Gipfelbahn) samt klättra ca 50m för att komma åt de bästa åken. Men det är väl värt det!

Missa inte sista liften

På den andra sidan av Gipfelbahn finns det också fina chanser till bra offpist. Ett litet område med fina turer ligger skiers right framför liften och överraskar ofta positivt. Du beger dig ut högst upp från den svarta pisten och åker ned mellan träden och sedan in mot pisten igen. Här finns utan problem 10-15 olika linjer man kan ta och de flesta av dem kan du åka flera gånger. Tack vare att det är mycket skogsåkning passar detta område mycket bra till dagar då sikten är sämre. Det samma gäller på andra sidan Gipfehlban. Här borta finns stora skogsområden med mängder av fina åk mellan träden. Lutningen är precis lagom här och det är bra avstånd mellan träden så risken för krock är liten. Beroende på snömängden så kan man stanna vid transportpisten eller fortsätta hela vägen ner till Senderbahns dalstation om förhållandena är rätt. Men missa inte liften, det är en lång hajk tillbaka om du gör det.

Morgonstund har guld i mund

Om du är en seriös offpiståkare så vet du väl om att det är första liften på morgonen som gäller efter ett snöfall för att få de bästa åken. Med ordentlig planering så kan du verkligen få gott om svängar i orörd snö men vi rekommenderar att du beger dig mot Osthang direkt. På vägen siktar du givetvis in dig på att få first tracks vid Mittenhausbahn (du kör ändå förbi här). Med lite tur hinner du med 4-5 bra åk på Osthang innan du vänder tillbaka. På hemvägen rekommenderar vi att du kör lite härlig skogsåkning skiers left om Gipfelbahn. Här kan du välja om du vill stanna kvar i detta område och avsluta dagen eller om du tar Sonneckliften tillbaka till Mitterhaus-området. Det beror på vad klockan är och hur mycket offpiståkning du orkar med för dagen. Gipfel-området tillhör de åk som håller sig bra längst, så hit bör du absolut åka dagen efter. När du kommer till Mitterhaus så kan du åka det du når från liften innan du avslutar med att hajka upp på kammen för att åka i detta område. Även här brukar snön hålla sig länge så det bör absolut räcka till även nästkommande dag.


Skrivet av Johan Gunnarsson

031-16 59 00
LionAlpin