Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00
Konsten att hitta den billigaste resan till Alperna

Konsten att hitta den billigaste resan till Alperna

Johan Edsler - torsdag d. 05. oktober 2017


Att en skidresa kostar en hel del pengar råder det inget tvivel om. Många tror dock att en resa till Alperna är oerhört mycket dyrare än en skidresa till fjällen, men så behöver det faktiskt inte alls vara. Med detta inlägg vill jag visa vad man bör titta efter och tänka på för att komma iväg till Alperna för så liten peng som möjligt.

1. Transport

Det som först ser billigast ut är inte alltid det i slutändan


Det allra första att tänka på är hur du vill ta dig ner till Alperna. Det vanligaste är att antingen flyga ner, åka buss eller köra själv. Det finns såklart även möjligheten att åka tåg ner, men det är väldigt få som gör detta då det är ganska omständligt att byta tåg flera gånger med allt bagage. Tidsmässigt tar det dessutom oftast ungefär lika lång tid som att åka buss.

Att köra själva kan vara det billigaste alternativet om man fyller bilen och är många som kan dela på kostnaden. Om vi utgår från Malmö så är det ca 120 mil till Salzburg om man ska till det området i Österrike och 140 mil om man ska till något av våra resmål i Italien. Så om din bil drar runt 0,8L milen och med ett bränslepris på 14 kr/L blir bränslekostnaden ca 3000 kr. Därtill tillkommer eventuella färjor, vägtullar, mat längs vägen och inte minst kostnaden för slitage på bilen. Med andra ord springer kostnaden snabbt iväg om man inte är många i bilen.

Flyg

Fördelar
• Snabbaste transportmedlet
• Bekvämast färdsätt
• Smidigt

Nackdelar
• Oftast dyrast
• Liten flexibilitet
• Vanligtvis enbart 6 skiddagar

Buss

Fördelar
• Möjlighet till 8 skiddagar
• Oftast billigaste alternativet

Nackdelar
• Lång restid, 20+ timmar
• Bussen avgår fredag förmiddag så 1 dag extra ledighet krävs

Kör själv

Fördelar
• Högst flexibilitet
• Kan bli billigast om många reser i samma bil

Nackdelar
• Många mil och högt slitage på bilen
• Lång körsträcka
• Hotellövernattning kan behövas längs vägen

Buss var länge det mest populära alternativet då det är väldigt prisvärt och att du dessutom kan åka skidor i 8 dagar vilket såklart är väldigt trevligt. Att sitta i en buss i närmare 24 timmar är kanske inte alltid det mest avslappnande men du sitter på en och samma buss större delen av vägen.

Att flyga ner till Alperna är idag det absolut mest populära alternativet och det är inte svårt att förstå varför. På bara några timmar är du på plats nere i Alperna istället för att lägga nästan ett dygn på att resa. Även om flyg har blivit avsevärt billigare bara de senaste fem åren kostar det fortfarande mer än att åka buss. Men åker du under t.ex. någon av januariveckorna kan det skilja sig så lite som 1000 kr mellan att åka buss och flyga ner. Tänk också på att transfer kan tillkomma hos andra resebyråer, så räkna på totalpriset innan du bestämmer dig. På Lion Alpin ingår alltid transfer på samtliga resor som bokas med flyg.

Funderar du på att köra ner själv och ni bara är två personer kan det faktiskt ofta vara billigare att flyga ner. Så mitt tips är att inte rata flyget direkt, utan titta på vad prisskillnaden blir just den veckan du valt. Hos oss ingår alltid transfer i priset du ser, så du behöver inte oroa dig för någon dold kostnad.

2. Boende

Den faktor som har störst påverkan på priset

  
Boendet är den viktigaste faktorn för vad din skidresa kommer kosta. Det finns i huvudsak tre boendealternativ: lägenhet, hotell/pensionat med frukost, hotell/pensionat med halvpension.

Tittar man enbart på kostnaden vid bokningstillfället så är lägenheter i regel alltid det billigaste. Det finns lägenheter i varierande standard, men när ingen pension ingår så är priset nästan alltid lägre än övriga alternativ. Så har man en tight budget så kan kombinationen buss + lägenhet vara mycket billigt. Ännu ett bra sätt att spara pengar när man bor i lägenhet är att det inte är några problem att göra en matsäck att ha med sig som lunch i backen. Här kan man spara många kronor då en lunch kostar allt mellan 8€-25€ beroende på vart man åker. Dock ska man tänka på att i lägenheten måste man själv stå för all mat. Så man behöver ta sig till matbutik, handla det som behövs samt laga den mat man vill äta. Efter en lång dag i backen kan detta upplevas som ett mycket stort och tungt projekt.

Det andra alternativet är att bo på ett hotell eller pensionat där frukost ingår. Det är väldigt skönt att vakna på söndag morgon och slippa gå till affären det första man gör. De mest prisvärda alternativen är oftast de lite mindre, privatägda pensionaten som vi har på ett flertal destinationer. Här får man en gemytlig känsla och personlig service. På många av dessa går det bra att göra en extra smörgås att ha med som lunch i backen men det är väldigt viktigt att du frågar hotellet först. Ägarna till dessa pensionat planerar ofta sina matinköp mycket noggrant och börjar det försvinna mer pålägg och bröd än planerat kan det bli problem under veckan. På flera av våra frukostpensionat erbjuder vi även möjligheten att köpa till middag hela veckan till ett förmånligt pris på någon närliggande restaurang.

Här kan ni ta del av våra billiga skidresor till alperna med prisvärda boendealternativ.


Det sista alternativet är att bo på ett hotell där halvpension, alltså frukost och middag, är inkluderat. Detta är vår mest populära boendeform då det är enormt smidigt och uppskattat att slippa tänka på frukost eller middag. Både frukost och middag äts i regel på samma restaurang och det finns inget behov att lämna hotellet för att äta vilket är väldigt skönt efter en lång dag i backen. Denna boendeform är generellt den dyraste i inköpspris vid bokningstillfället men det är viktigt att se på vad hela resan kommer kosta innan man bestämmer sig. Frukost och middag inkluderat är smidigt och väldigt kostnadseffektivt. Ska du gå ut och äta på kvällen kostar det mellan 10-25€ exklusive dryck, självklart beroende på vad och var du väljer att äta. Så att äta ute en hel vecka kostar utan vidare 1500-1800 kr per person i sällskapet. Om du reser med barn så har även hotell med halvpension oftast mer generösa barnrabatter så det kan väl löna sig att boka ett sådant alternativ.

Sista tipset beträffande val av boende är att försöka bo så många som möjligt i samma rum. Många hotell har t.ex. dubbelrum med en till två extrabäddar där de som bor i extrabäddarna får en rabatt. Denna rabatten varierar kraftigt mellan olika hotell men ligger i regel mellan 400 kr – 1500 kr. Så om du inte har något emot att dela rum med flera av de du reser med är detta helt klart ett billigare alternativ än att boka t.ex. två dubbelrum. När du söker efter en resa på vår hemsida så dyker alltid det billigaste rumsalternativet upp först. Klickar du sen vidare till boendet du är intresserad av ser du alla alternativ som är tillgängliga den valda veckan samt vad de olika alternativen kostar.

3. Skidor

Planera i förväg, det lönar sig

  
Om du har egna skidor så ingår skidfrakt om du reser med buss och det kostar givetvis inget extra om du kör ner själv. Flyger du däremot så tar flygbolaget en avgift för detta, vanligtvis mellan 500-800 kr. Hos oss på Lion Alpin kostar det 495 kr och då ingår ett skidpar och en pjäxbag.

Äger du inga egna skidor kan du hyra bra utrustning nere på resmålet. Du kan antingen förboka skidhyran eller hyra nere på plats. Förbokar du så går det snabbare att få utrustningen samt att du får det lite billigare.

Det brukar i regel finnas tre kategorier av hyrskidor. Om du har åkt en del innan rekommenderar jag starkt att du inte väljer den billigaste kategorien då åkningen inte kommer bli rolig för dig. Billigaste nivån är till för de som åker skidor för första gången eller har åkt någon vecka innan. Så stirra dig inte blind på priset på skidhyran, har du väl investerat i en resa till Alperna skall det så klart också vara roligt att åka. Du kan läsa mer om olika skidhyrakategorier här.

Väl värt att tänka på är att priserna för skidhyra varierar mycket mellan de olika orterna. Det kan skilja upp mot 1000 kr / person. Du hittar alla priserna på vår hemsida under respektive ort.

4. Liftkort

Spara tid och pengar genom att köpa liftkortet i en paketresa

  
I alla Lion Alpins resor ingår liftkort direkt i priset som du ser på hemsidan. Priset du betalar till oss för liftkortet är exakt samma som du hade betalat nere på orten så du kommer inte spara något på att ta bort liftkortet och köpa på plats. Istället kommer det bara vara mer omständligt och ta längre tid för dig att komma ut i pisten. Våra liftkort täcker alltid hela skidområdet.

5. Sista minuten

Spara tusenlappar genom att vara flexibel

  
För dig som är väldigt flexibel med när du kan resa så är våra sista minuten till alperna en utmärkt möjlighet att få en skidresa riktigt billigt. Det luriga med sista minuten resor är att du aldrig riktigt vet när de släpps, vilka veckor det gäller samt vilka resmål som finns tillgängliga. Vanligtvis brukar vi på Lion Alpin släppa de första sista minuten resorna i början av december.

För att få en så billig sista minuten resa som möjligt bör du vara väldigt flexibel med vart du vill åka samt vilken vecka du åker. Är du väldigt priskänslig kan du snabbt se på vår sista minuten-sida vilka resor som är absolut billigast. Där ser du direkt vilken transportform som ingår, vilken vecka samt vilket boende.

Var uppmärksam på att de mest populära boendena och veckorna sällan kommer ut på sista minuten. Så att sitta och vänta på att ett specifikt hotell skall dyka upp på sista minuten kan vara en riskfylld strategi då du riskerar att stå utan resa om det blir fullbokat. Samma sak gäller om ni är ett större sällskap som reser. Oftast är det enstaka rum på diverse boenden som kommer på sista minuten så chansen att ni alla kan bo på samma hotell är väldigt liten.

Priserna på sista minuten resor varierar kraftigt men rabatten brukar vara på mellan 5%-25%.

Summering

Nu har jag gått igenom de viktigaste punkterna att tänka på när du skall boka en skidresa till Alperna och vill komma undan så billigt som möjligt. Som du ser är det många faktorer som påverkar priset och en hel del viktiga saker att ta med i beaktning innan du bestämmer dig. Det priset som först ser billigast ut vid inköpstillfället kanske inte alls blir billigast när du räknar in alla kostnader som tillkommer väl nere på ort.

Våra duktiga reserådgivare hjälper dig mer än gärna att hitta en skidresa som passar just din budget. Du behöver bara maila eller ringa till oss så hjälper vi dig!


Skrivet av Johan Edsler

031-16 59 00
LionAlpin