Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00
Vårskidåkning – hur, var, varför?

Vårskidåkning – hur, var, varför?

Johan Edsler - fredag d. 24. februari 2017

De flesta skidåkare har någon del av året som de föredrar att åka skidor. Vissa gillar att åka tidigt på säsongen, andra håller sig till sportloven och sist men inte minst har vi de som föredrar slutet av säsongen. Många undrar varför man föredrar att åka sent på säsongen. Är det inte dåligt med snö då? Är den vanligaste frågan vi får om våra sista skidresor på året. Det finns såklart inget självklart svar på den frågan utan det varierar från säsong till säsong, men att man kan åka skidor är däremot helt säkert.

För de som ”knäckt koden” till våråkning gäller det att skippa sovmorgonen, satsa på första liften och åka tills hungern sätter stopp. Därefter passar man på att äta en riktig långlunch på en solig terrass. Efter maten och solandet kanske man tar sig några fler åk eller åker direkt till afterskin alternativt wellnessen på hotellet.

Åkningen är som allra bäst under förmiddagen när backarna är nypistade och snön är kall. Under eftermiddagen kan snön bli lite tyngre och då passar det för många bra att äta en längre lunch. För den sanna skidentusiasten kan det vara riktigt härligt att åka offpist i vårsnö, så kallad ”corn-snö” under eftermiddagen. En riktigt härlig känsla som måste upplevas! Ungefär som man tror att åka i smör känns, fast utan allt kladd. Men var försiktig, lavinrisken kan vara hög även senare på säsongen.

Vanligtvis brukar det komma ett flertal rejäla snöfall under slutet av säsongen, vilket såklart är välkommet när temperaturerna är lite högre. Är du ute tidigt finns det alltså goda möjligheter att åka puder även i slutet av mars. 

Vart ska man då åka?

Slutet av mars är fortfarande en snösäker del av säsongen så du kan räkna med bra skidåkning på de allra flesta orter. Vill du vara än mer säker på bra åkning så är det bra att åka så högt som möjligt och gärna på glaciärer. Här är orter som Schladming och Zell am See populära då de båda har tillgång till glaciärer. Livigno i Italien är också väldigt snösäkert då det ligger högt och i en region som historiskt sett får mycket snö.

Så fira in att ljuset kommer tillbaka till vår del av världen med några härliga svängar i de soliga Alperna!


Skrivet av Johan Edsler

031-16 59 00
LionAlpin