Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00
Längskidor i Alperna

Längskidor i Alperna

onsdag d. 06. november 2019

Zell am See / Kaprun

I Zell am See finns det goda chanser till riktigt bra och varierad längdåkning.

Bor ni i Schüttdorf på t.ex. Hotel Pinzgauerhof har ni ett bra utgångsläge för längdåkning. Ca 1 km från hotellet finns ett spår på 3,2 km som är upplyst till kl.22:00.

Ett annat alternativ är att ta bussen till grannbyn Kaprun (tar ca 10 min). Här finns flera olika spår som alla utgår från längdåkningscentrum (mittemot liften i Kaprun, busshållplats Schaufelberg) eller Tauern Spa (hållplatsen innan). Spåren är mellan 2-6 km och det finns även några som är upplysta kvällstid. Totalt finns det ca 15 km spår, mestadels lätta. Här kan du åka under hela vintersäsongen eftersom det finns snökanoner.
Vid golfbanan som ligger i Zellermoos (nära Schüttdorf) finns ett spår på 5,4 km som bjuder på vacker utsikt av glaciären Kitzsteinhorn.

Är det gott om snö i byarna finns det spår som sträcker sig från Zell am See till Krimml. ”Pinzga-loipe” är hela 200 km lång och du åker längs med Salzachån som tar dig igenom flera byar. På hemvägen kan du ta lokaltåget om du inte orkar åka, det går nämligen samma sträcka. Det går naturligtvis även att åka enbart vissa sträckor om man inte vill åka så långt.

Vill du åka på lite högre höjder finns det ett spår på Kitzsteinhorn som är 1,3 km långt. Det ligger på 2900 m.ö.h. så här får du riktigt bra träning och en oslagbar utsikt. För längdåkning uppe på Kitzsteinhorn krävs liftkort.

Här hittar du en karta över de olika längdspåren i Zell am See. 

Saalbach

Vill man åka längdskidor under sin vistelse i Saalbach så ska man bege sig bort mot Hinterglemm. Enklast är att ta skidbussen dit. Tar du liften Reiterkogelbahn upp så finns ett 2 km långt spår som tar dig bort till Rosswaldbahn. Här krävs det liftkort.
I Hinterglemm nära tennishallen (busshållplats 19 Lindlinghof) finns ett 10 km långt spår som går hela vägen in i dalen till Lengau.

Här finns en karta över båda spåren. Längdspåren är utmärkta med lila prickar på kartan (det står ”Loipe” vilket betyder spår på tyska). 

I Saalfelden-Leogang finns ca 150 km spår att åka på. Vissa spår är upplysta till kl. 22:00 på kvällen.

Bad Gastein

Direkt i Bad Gastein finns det inga längdspår men det finns många bra spår i de närliggande byarna som endast ligger en kort busstur bort. Bussarna utgår ifrån Mozartplatz eller i närheten av liften Stubnerkogelbahn. De mest populära spåren ligger i Sport Gastein, där finns spår för alla, oavsett nivå. Utöver Sport Gastein hittar du även längskidspår i Badbruck, Kötschahtal och Böchstein. Alla längdspår är gratis och många är upplysta på kvällen.

Spåren i Badbruck och Kötschahtal ligger på 960 – 1100 meter över havet och passar främst nybörjare till medelgoda åkare. Ett av spåren börjar vid Gastein Golf Club och leder via golfbanan mot Zlottlau och tillbaka, spåret är ca 3,5 km. I den vackra naturen vid Kötschachtal börjar ett av spåren vid Hotel Grüner Baum och leder över Paint Shop i riktning mot Himmelwanfhütte och tillbaka igen. Spåret är ca 3 km.

I Böchstein som ligger på 1100 meter över havet finns det ett relativt enkelt spår på ca 5 km. Du kan börja i Ullmannwiese eller Hotel Hass i Böckstein. Ett trevligt spår som mestadels är platt. Om du reser med bil kan du köra hit då det finns gott om parkeringsplatser.

I Sport Gastein finns det spår för alla typer av längdskidåkare med olika längder och svårighetsgrad. Snöförhållandena är bra hela vintern och det vackra läget på 1600 meter över havet gör Sport Gastein till ett paradis för ländskidåkare. Längdskidåkningen här kan göras långt in på våren.

Mer information hittar du här.

Schladming

Totalt i Schladming-Dachstein regionen finns det 328 km längdspår. Direkt i byn i Schladming finns inga spår men tar man sig med skidbuss en bit finns det mängder med riktigt fina spår. I Ramsau am Dachstein finns det sammanlagt 220 km spår på mellan 1100 m.ö.h. till 2700 m.ö.h. På denna ort har VM körts och här tränar ofta världsstjärnorna. Inne på längdåkningsstadion finns spår med belysning och snökanoner. Här finns en park som erbjuder mycket kul träning. På Nordic X-Park kan du träna längd mellan t.ex. slalomkäppar och små hopp, perfekt för barnfamiljer. I Ramsau krävs liftkort för längdåkning och det kostar ca 15 Euro för en dag. Bussen från Planai till Ramsau tar ca 30 min.

Mer information hittar du här.
Här kan du se vilka spår som är öppna.


Det finns även fina spår i bydelen Rohrmoos Untertal och Obertal. Till Obertal går det dessvärre inga bussar men till Untertal kan du ta bussen från Planai, det tar ca 40 min (busshållplatsen heter Janerbrücke). Här finns fina spår, både lite längre och kortare. Här åker du gratis, det finns ingen belysning i spåren.

Salzburg Sportwelt (Wagrain & Zauchensee)

I Salzburg Sportwelt finner du ett sammankopplat nätverk av spår som täcker 260 km (lätt 88,5 km, mellan 145,5 km och expert 26 km) som ansluter till Altenmark, Zauchensee, Radstadt, Flachau, Wagrain, Eben och Filzmoos. Här hittar du spår som passar familjer, nybörjar och proffs. Alla längdspår är gratis.

Mer information och kartor hittar du här.

Wagrain

Wagrain är en alldeles utmärkt ort när det kommer till längdskidåkning. I området Wagrain-Kleinarl finns det totalt 37 km spår. Man tar sig till de olika längdspåren genom att ta skidbussen från centrum, eller strax utanför Grafenberg Resort. Bussen tar ca 10–15 minuter oavsett vilket spår man vill åka till. 

En populär tur är t.ex. ”Jägarseeloipe”. Då tar man bussen till Kleinarl (tar ca 12 min) och går på spåret där. Turen är ca 7 km och går delvis runt en sjö, Jägersjön. Är det någon som ligger i hårdträning inför Vasaloppet, eller kanske bara vill utmana sig själv så kan man ta bussen till den lilla byn Hof. Här hittar man en runda som kallas för ”Tauernloipe” och är imponerande 63 kilometer lång. Man kan antingen köra hela rundan som går genom sex byar eller bara åka delar av den.

Mer information och kartor hittar du här.

Zauchensee

I Zauchensee bor man strax intill längdspåret som tar en ut ur dalen och hela vägen till Altenmarkt. Man utgår från sjön och börjar med att åka neråt i det 10 km långa spåret. Väl i Altenmarkt kan man stanna för en lunchpaus innan man tar spåret tillbaka eller prova något av de andra längdspåren. Observera att spåret hem går uppför, detta är ett mer krävande längdspår. Det går bra att ta buss tillbaka till Zauchensee om man vill.

Mer information och kartor hittar du här.

Obertauern

Obertauern är ett riktigt bra resmål för längdåkning. Byn ligger på 1600 m.ö.h. och är mycket snösäker. Det finns även snökanoner för att säkra kvaliteten på spåren.  Längdspåren är lättillgängliga och du kan stiga på precis vid liften i byn. Det finns totalt 70 km spår med olika längd och svårighetsgrad, det är gratis att använda längdspåren. Prova t.ex. Weltcuploipe som är ett 10 km långt medelsvårt spår som startar vid botten av Gamsleiten-liften eller Hundsfeldloipe som är ca 6 km långt.

Mer information och kartor hittar du här. 

St Anton

I St Anton finns det ca 40 km längdspår. Spåren är snösäkra och i varierande svårighetsgrad. Det finns ett spår som heter Stanzertal som går från St Anton till Flirsch, turen är ca 10 km lång enkel väg. Det finns även en tur som heter Verwall som även den är ca 10 km enkel väg. För att komma till detta spår tar man buss nr 3. På 1800 m i St Christoph finns ett annat fint spår på 2,5 km. Hit kommer man med buss nr. 92.

Karta över spåren.

Canazei

I slutet av januari varje år går det världskända längdåkningsloppet Marcialonga av stapeln. Det startar i Moena och går bl.a. genom Canazei, totalt är det 70 km långt. Marcialonga har gjort att nästan varje dal i Val di Fassa har utvecklat fina längdspår.  

I Canazei finns det flera spår, från 250 m till 6 km långa. I Campitello finns ett 14 km långt spår som går till Mazzin och tillbaka. Till Campitello kan man ta skidbussen. 

Man kan tyvärr inte åka hela Marcialonga normalt sett, då de befintliga spåren kompletteras under tävlingen för att hela sträckan ska kunna åkas. Man kan dock komma en bra bit på vägen relativt smidigt.

Här hittar du dels en karta över hela Marcialonga-loppet men även information om spåren i Canazei med närområde. Observera att detta är en PDF-fil som behöver laddas ner.

Livigno

Livigno är ett perfekt resmål för längdåkning. Spåren är snösäkra eftersom byn ligger så pass högt, på hela 1816 m. Det är även väldigt enkelt att hoppa på spåren oavsett var man bor, de går nämligen parallellt med hela byn. I Livigno hittar man totalt 30 km längdspår uppdelat på olika rundor. Säsongen för längdskidor startar i december med det mycket kända längdåkningsloppet La Sgambeda.

Karta över spåren.

Sauze d'Oulx

Det finns inte längdspår direkt i Sauze d'Oulx men tar man sig till t.ex. till Montgenèvre och Clavière finns det ca 15 km spår. Det kostar ca 6 euro per dag att åka här. Totalt finns det 25 km längdspår i regionen.

Mer information hittar du här.


031-16 59 00
LionAlpin