Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00
Våra bästa tips för barnens första skidresa

Våra bästa tips för barnens första skidresa

måndag d. 03. februari 2020

Låt saker ta sin tid

Räkna inte med att saker ska gå i samma takt som det gjorde på skidsemestrar utan barn. Det här första tipset kan kännas självklart för många, men är ändå bra att ta upp för att sätta förväntningarna rätt. När ni gör saker som barnen aldrig har gjort förut, till exempel provar ut pjäxor, var lyhörd inför att det kan kännas ovant och konstigt för dem. Och då är det bra att låta det ta den tid det tar.

Undvik att lägga upp en snäv planering och låt istället dagarna bli lite som de blir. Alla i familjen kommer inte alltid vara jättepeppade på backen (och raster är alltid en bra idé).

Hyr utrustning till det små

Som bekant växer barn. Om du åker på skidsemester kanske en eller två veckor om året rekommenderar vi därför att du hyr utrustning till dem. Det är mycket bättre att få hjälp att prova ut pjäxor och liknande från uthyrning på plats, än att köpa utrustning som snabbt kommer sitta fel. Uthyrning blir i de flesta fall billigare och du slipper släpa med dig allt till och från Sverige. När du reser med barn blir det ju en hel del packning ändå.

Tips för skidåkning i början

Okej, nu ska du ut i backarna med den lilla. Här är några tips på hur du får till en bra start:

  • Ha hjälm på både dig och barnet, på så sätt kommer barnet inte ifrågasätta hjälmen lika mycket.
  • Den som aldrig har ramlat förut kan vara lite extra rädd för det. Håll dig till enkla backar i början och var tydlig med att det inte är så farligt om man ramlar ”rätt” och har hjälm.
  • Det är individuellt, men vissa barn tycker att det är lättare att åka utan stavar i början.
  • Glöm inte att ha en ”akut-mellis” med dig, det kan rädda dagen när barnens ork är på väg att ta slut.

När barnen kan skidåkningens grunder

Okej, ditt barn har kommit en bit på vägen med skidåkningen och susar fram i backarna. Vad är bra att tänka på då?

  • Bestäm en mötesplats i slutet av backen, om ni skulle tappa bort varandra på vägen ner.
  • Se till att barnen har ditt mobilnummer på sig utifall att ni skulle tappa bort varandra.

Låt barnen gå på skidskola

Att gå på skidskola är ett kul sätt för barn att bli bättre på skidåkning. Dessutom kan det vara kul för dem att umgås med andra barn en stund på semestern, medan föräldrarna får lite tid för sig. Ha i åtanke att många skidinstruktörer i Alperna är engelskspråkiga. På flera av våra resmål har vi kontakt med skidskolor med lärare som talar skandinaviska språk.

Kika på ditt resmål för att se vilka alternativ som finns (under ”Våra resor” i huvudmenyn klickar du på resmålet, gå sedan till fliken ”Skidhyra och skidskola” på sidan som laddas).

Smarta klädval ger längre dagar i backen

Vatten- och vindtäta ytterkläder med ordentliga vantar och balaklava blir ett bra skal att ha på sig i backen. Kläderna närmast kroppen ska gärna vara i syntetmaterial, som inte drar åt sig fukt. Bomull absorberar fukt vilket kan leda till att barn (och vuxna) börjar frysa.

 

Vad härligt att du ville ta del av våra tips för barnens första semester i skidbacken! Står du i valet och kvalet mellan svenska fjällen och Alperna som familjeresmål? Läs vårt blogginlägg om fördelarna med Alperna för barnsemestern!


031-16 59 00
LionAlpin