Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00
Offpistskidåkning

Offpistskidåkning

torsdag d. 22. december 2022

Offpistskidåkning innebär skidåkning i opistad terräng utanför markerade skidbackar. Det kan vara en spännande och givande upplevelse, men det innebär också ytterligare risker jämfört med skidåkning i pister. För att vara säker när du åker offpist är det viktigt att du är väl förberedd, känner till området du åker i och är medveten om de potentiella farorna.

Innan man ger sig ut utanför markeringarna är det viktigt att vara i god fysisk form och ha en gedigen skidteknik så att du känner dig trygg och säker i din skidåkning. Offpistskidåkning innebär ofta att man måste ta sig an brant och utmanande terräng, så det är viktigt att man har styrkan och färdigheterna för att klara av det. Det är också en bra idé att ta en lektion i skidåkning, eller åtminstone i lavinsäkerhet så du vet hur du agerar om en lavin skulle gå.

En annan viktig aspekt av säkerheten vid offpistskidåkning är rätt utrustning. Förutom den vanliga skidutrustningen bör offpistskidåkare ha några extra saker till hands. En lavintransceiver, en spade och en sond är nödvändiga för att söka efter och rädda någon i händelse av en lavin. Det är också en bra idé att ha med sig ett första hjälpen-kit, en karta och kompass samt ett reparationskit för din skidutrustning.

 

 

 

Innan du ger dig ut i offpisten är det viktigt att kontrollera väder- och snöförhållanden och att bekanta dig med området. Leta efter information om lavinfara, terrängförhållanden och eventuella potentiella faror. Det är också en bra idé att informera någon om dina planer, inklusive var du ska åka skidor och när du räknar med att komma tillbaka. Detta kan vara till hjälp i händelse av en nödsituation.

När du åker offpist är det viktigt att vara medveten om risken för laviner. Laviner kan utlösas av en mängd olika faktorer, bland annat lutningsvinkeln, snötypen och förekomsten av hinder. För att minimera risken för en lavin är det viktigt att åka en i taget i branta backar, undvika att åka under klippor eller bergsbranter och vara uppmärksam på förändringar i snötäcket. Det är också bra att ha en grundläggande förståelse för hur man känner igen tecknen på en förestående lavin och hur man reagerar om en sådan inträffar.

Förutom laviner finns det några andra faror att vara uppmärksam på vid offpistskidåkning. Dessa inkluderar ”trädbrunnar”, som är områden runt trädstammar som kan vara djupare än den omgivande snön och som kan vara farliga om en skidåkare faller ner i en sådan. Det kan även gömma sig stubbar under ett tunt snölager som du kan slå i. Så ha alltid den underliggande terrängen i bakhuvudet när du åker.

 

 

Slutligen är det viktigt att vara beredd på det oväntade när man åker offpist. Detta innebär att du måste ta med dig extra förnödenheter som mat, vatten och varma kläder om du skulle åka vilse eller bli strandsatt. Se alltid till att ha fulladdat batteri i telefonen och att du har täckning där du åker. Och viktigast av allt: åk aldrig själv.

Skidåkning utanför pisten kan vara en spännande och givande upplevelse, men det är viktigt att vara väl förberedd och känna till de potentiella farorna. Genom att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder och vara medveten om riskerna kan du få ett säkert och trevligt äventyr utanför pisterna. När du väl har upptäckt hur underbart offpiståkning kan vara är det svårt att låta bli att jaga puder på alla framtida skidresor!

 


031-16 59 00
LionAlpin