Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00
Så undviker du turiststockning på skidsemester i Alperna

Så undviker du turiststockning på skidsemester i Alperna

måndag d. 01. mars 2021

Vidsträckta vyer av gnistrande snö utan ett enda skidspår. Ensam susar du nerför backen i tyst samspel med den undersköna alpnaturen. Som ett vykort.

Så ser det sällan ut i verkligheten på alpsemester, eller hur? Men med smarta knep går det att få till en skidresa med mindre sällskap av andra turister. Läs vidare så berättar vi hur.

Hur väljer man en lugn skidort?

Första steget är att hitta en ort som passar. Om du reser med familjen vill du troligen att det ska finnas backar som barnen klarar av, kanske ett lekområde och ett mysigt familjehotell. Men om du ska sticka till Alperna med ett kompisgäng av inbitna offpiståkare är du troligen ute efter något annat.

Fast faktum är att samma skidort i många fall kan passa för vitt skilda resenärer. Så om du vill slippa köer och folkmassor, testa att kolla upp om oväntade orter kan passa dig.

Kanske finns det mindre välbesökta barnaktiviteter på partyorten, medan familjedestinationen kanske har offpist som ingen någonsin åker på!

När är det bäst att resa till Alperna?

Som så mycket annat i livet – det beror på. Men om en hög prioritet för dig är att resa under lugnare tider, medan det ändå är skidsäsong i Alperna, kan vi generellt rekommendera:

  • November
  • December innan julloven drar igång
  • Januari efter månadens första vecka
  • Mars och början av april (när det inte är påsk)

Vi kan slå ett extra slag för januari, eftersom vädret i Alperna ofta är perfekt för skidåkning under den här månaden. Under mars börjar våren smyga sig på och säsongen tar definitivt slut under april. Men skidorter på högre höjd har fortfarande bra snö under den sena säsongen (och det finns ju också konstsnö).

Så fixar du lugn om det är mycket folk

Men om det blir lite mycket folk på skidsemestern då? Här är ett par smarta knep:

  • Gör som andra inte gör. Ett hett tips är att vara tidigt ute till liften för dagens första åk. Förmiddagen är din bästa vän, eftersom många sätter på sig skidorna först vid 10 eller 11. Ta en tidig lunch (tidigare än 12–14), för att kunna sticka ut i backen igen lagom till de flesta tar sin. Eller packa en picknick att äta i det fria där det finns gott om plats!
  • Om du kan hitta några backar med en gammaldags stollift eller ankarlift, se efter om den ser särskilt välanvänd ut. Här kan du nämligen hitta guldkorn av pister som du får lite mer för dig själv.
  • Anlita en skidguide som kan ta dig till backarna som inte används så ofta. Kanske dit liftarna inte ens går! Din och sällskapets färdighetsnivå på skidor får naturligtvis avgöra vad ni ger er på. Och kom ihåg att guiden är viktig att ha med här. Säkerheten först!

Då är det högsäsong

Allra mest folk på skidorterna är det oftast under storhelgerna och skolloven. Så om du har möjlighet att åka under andra tider är det en fördel.

Högsäsongen i Alperna varierar till viss del, framförallt eftersom sportloven infaller under olika veckor beroende på land och region. Men de här perioderna bör du försöka undvika om du vill ha lugn och ro i Alperna:

  • Jul och nyår
  • Februari (sportlov)
  • Påsk

I och med weekend-resenärer kan det även bli lite extra folk i backarna under helgerna.

Skidor på rad

Få ett personligt förslag

Hoppas att den här guiden har hjälpt dig. Vill du få personliga råd kring din nästa resa till Alperna? Vi är en resebyrå som tror på service och har erfarenhet av att arrangera alpresor sedan flera decennier. Fyll i ett kort formulär, så hör vi av oss med ett personligt reseförslag inom 24 timmar.


031-16 59 00
LionAlpin