Hitta billiga skidresor här
Ändra barnens ålder
Du kan också kontakta oss på 031-16 59 00

Så väljer du rätt hyrskidor

måndag d. 03. oktober 2022

Kategorier

Allt som oftast finns det mellan tre till fyra kategorier att välja mellan, vissa uthyrningar har så många som fem eller sex, men det tillhör det ovanliga. Det är ganska vanligt att döpa kategorierna enligt metaller där lägsta nivån är brons, nästa nivå silver och bästa nivån är guld. Finns fler kateogier brukar även platinum användas och i vissa fall även diamant.

Andra uthyrningar använder benämningar som olika stjärnor där lägst antal stjärnor är enklast och högst antal är bäst. Andra gånger finns det helt egna namn på kategorier som skiduthyrningen tagit fram. Som riktlinje kan du titta på priset, ju billigare skidorna är att hyra desto enklare kategori tillhör dem.

Nu har vi förenklat det lite genom att säga ”lägsta nivå” och ”bästa nivå”, men det är ju lite mer komplicerat än så. Bara för att något är i ”bästa” kategorin betyder det inte att det är de bästa skidorna för just dig. Om du bara har åkt ett par veckor i ditt liv så kommer mellankategorin vara betydligt bättre för dig än skidorna i den ”bästa” kategorin. Skidorna i de övriga kategorierna är ofta styvare och kräver mer av sin åkare. Har du inte rätt teknik kommer du inte ha lika kul på dem som de i mellankategorin som är snällare och hjälper dig mer på traven.

Samma sak gäller om du är en duktig åkare så kommer du inte ha lika kul på ett par skidor i mellansegmentet som ett par i övriga segmentet. Ja, det kan skilja flera hundralappar i kostnad och det är lätt att tänka ”skidor som skidor”, men så är verkligen inte fallet. Har du redan investerat tusentals kronor i din skidresa rekommenderar vi verkligen att du investerar lite till i skidhyran för att få ett par skidor som kommer låta dig maximera din åkning i Alperna.

Skidmodeller

Idag finns det nästan ett oändligt antal olika märken, skidmodeller och nivåer på skidor. Det är väldigt kul att det finns ett stort utbud, men det kan också göra det lite svårt att veta vad man vill ha. Ofta är personalen på skiduthyrningen duktig och kan komma med bra rekommendationer efter att ha ställt ett par frågor till dig.

Men det vi rekommenderar att du tänker på innan du kommer fram till disken är:

  • Gillar du stora eller korta svängar?
  • Gillar du att åka fort eller mer makligt tempo?
  • Gillar du att åka offpist eller du håller dig mest i pisten?

Detta är de tre avgörande sakerna som påverkar vilken typ av skidor som passar dig. Ju snabbare du åker desto längre och styvare skidor vill du ha. Till gengäld om du gillar kortare svängar är kortare och mjukare skidor fördelaktigt. Gillar du att åka offpist så passar ett par all-mountainskidor bra, men om du bara skall åka i pist hela veckan är all-mountainskidor ganska onödigt.

Som du ser finns det en del att tänka på, men bara lugn! Vi finns alltid här för att hjälpa dig, vare sig det är innan, under, eller efter din resa. Vi har noggrant valt ut de skiduthyrningar vi samarbetar med för att säkra att service, kvalitet och pris är på bästa möjliga nivå.

Har du ännu inte bokat vinterns skidresa vill vi locka med tre av våra storsäljare just nu:


031-16 59 00
LionAlpin